Vasárnapi újranyitás: „ez is politika”

Sokan vásároltak a budaörsi Tescóban és az Auchanban. Egy hónapon belül lehet egyeztetés a bérpótlékról a tárca szerint.

Tompos Ádám
2016. 04. 18. 11:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várakozásoknak megfelelően több hipermarket is kinyitott vasárnap. Noha a törvény módosítása csak pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben, a legtöbb üzletben már szerdán és csütörtökön kezdtek érdeklődni a részlegvezetők az alkalmazottaknál, hogy tudnak-e vasárnap dolgozni jönni. A munka felvétele nem volt tehát kötelező, az eladók döntését igyekeztek „megkönnyíteni” azzal, hogy jelentős bérpótlékot helyeztek kilátásba: a Tescónál kétszer, az Auchannál másfélszer többet kaptak a dolgozók a megszokottnál.

Ma egyébként épp egy erről szóló, átfogó javaslatcsomagot nyújt majd be az MSZP a parlamentben. Lukács Zoltán, a szocialisták alelnöke és párttársa, Nyakó István vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján ugyanis bejelentette, szeretnék elérni, hogy azoknak, akiknek vasárnap is dolgozniuk kell, a jövőben legalább 100 százalékos bérpótlék járjon a jelenlegi 50 százalékos helyett. Lukács elmondta, javaslatukat nemcsak a kereskedelemben dolgozókra terjesztenék ki, hanem minden olyan munkavállalóra, aki vasárnap szolgálatban van, összesen sok százezer emberre. Példaként hozta fel a közlekedési dolgozókat, a rendőröket és az erőművek alkalmazottait. Nyakó István szerint a Fidesz csak jogilag lépett vissza a vasárnapi zárva tartástól, politikailag azonban nem: továbbra is kívánatosnak tartja, ezért az MSZP folytatja az aláírásgyűjtését a népszavazáshoz. Tegnap a kormányzat is megszólalt a vasárnapi bérpótlékkal kapcsolatban: Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az RTL Klub híradójában április végét–május elejét jelölte meg a bérpótlékról szóló egyeztetések lehetséges kezdeteként.

– Hát itt vagyunk, ez a válasz a kérdésére, persze, hogy örülünk! – válaszolta egy házaspár a budaörsi Auchanban érdeklődésünkre, mit szólnak a vasárnapi nyitva tartás visszaállításához. Elmondásuk szerint a munkabeosztásuk miatt járnak vásárolni a hét utolsó napján, így tudják csak megoldani. Kosarukat rogyásig megrakták tartós élelmiszerrel. Hasonlóan érvelt a vasárnapi nyitva tartás mellett Serfőző György is. A férfi a budaörsi Tescóban vásárlás közben elmondta, neki és a hétköznaponként általában késő estig dolgozó feleségének is az időbeosztásuk miatt kedvező a vasárnapi nagybevásárlás, ezért jöttek ki most is a város szélére a VIII. kerületi Népszínház utcából. És van még egy szempontjuk is: – Mi nem vagyunk vidékiek, nem tudunk a villamossínek közé krumplit vetni, a lakásban pedig disznót tartani. A friss dolgokat a vasárnapi ebédhez így jobb szeretjük aznap megvenni, amikor elkészítjük – mondta a férfi, aki szerint mindenki örül a vasárnapi zárva tartás megszüntetésének, de biztos találni olyanokat is, akiket „megfizettek azért, hogy panaszkodjanak”. – Gyuri, ne politizálj! – szólt rá ekkor a felesége. A férfi viszont állította, ez nem politika. Példaképpen pedig hozzáfűzte, kamionsofőrként dolgozva neki sem volt évekig karácsonya, húsvétja és születésnapja a munka miatt.

Egy napszemüveget válogató kétgyermekes család megértőbbnek mutatkozott a kereskedelmi dolgozókkal; mint mondták, átérzik az eladók csalódottságát. Sietve hozzátették, hogy általában nem vásárolnak vasárnap, de „most így volt kényelmesebb”. A családfő egyébként Németországban, felesége Belgiumban dolgozott évekig, e két országban pedig régóta zárva vannak a boltok a hét utolsó napján, és ott ez nem ügy.

– Nálunk miért az? – kérdeztük erre.

– Hát mert ez Magyarország – felelte némi töprengés után a férfi.

A politikát emlegeti az Auchanban húst pakoló egyik eladó is. – A kisemberek azt hiszik, hogy ők döntöttek. Pedig nem, le volt ez játszva, ugyanúgy, mint egy évvel ezelőtt, amikor a zárva tartásról döntöttek – mondta. Azt is hozzáfűzte viszont, hogy neki mint kétgyermekes, albérletben élő anyának jól jön a bérpótlék. Pénztáros kolléganője viszont arról beszélt, hogy sokkal szívesebben lenne a családjával, mint hogy a kasszában üljön. Cigarettaszünetét töltő kollégája arról számolt be, hozzá két vevő is odament, hogy elmondja neki, mennyire sajnálja, amiért dolgoznia kell. – Majdnem megkérdeztem tőle, hogy ha annyira sajnál minket, akkor minek tetszett idejönni? – mondta nevetve. Tescós kolléganője viszont csak körbemutatott, amikor megkérdeztük. – Nézzen csak szét, mennyien vannak, majdnem mint hétköznap! Ha ennyien jönnek vásárolni, akkor nekünk ki kell szolgálnunk a vevőket, nincs mese.

A tegnap nyitva tartó hipermarketek többsége érdeklődésünkre mára ígért választ azzal kapcsolatosan, hogyan értékelik a vasárnapi forgalmat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.