Vona megszólalt a Jobbik-alelnökök ügyében

Csütörtök reggel a Hír TV-ben és a Kossuth rádióban beszélt a Jobbik belső ügyeiről a pártelnök.

MNO
2016. 04. 21. 6:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párt érdekeit mérlegelte Vona Gábor, amikor megvétózta pártja radikálisai – Apáti István, Novák Előd, Szávay István – elnökségi taggá választását – mondta a pártelnök a Hír TV műsorában. A párt stabilizálása sikeres volt, ebben a három alelnök is benne volt, de a következő évek prioritása, hogy kormányzásra képes erő legyen a Jobbik. Vona azt mondta, nem tart attól, hogy a fent említett országgyűlési képviselők kilépnének a pártból.

„Mindenkinél vannak jobbak”

– folytatta Vona, aki olyan polgármestereket akar beültetni, akik már most is kormányoznak, és „be tudják hozni a győzelem illatát az elnökségbe”. Már megvannak a fejében a konkrét nevek, de ez ügyben néhány nap türelmet kért. Jó eséllyel Janiczak Dávid ózdi és Fülöp Erik tiszavasvári polgármester is köztük lesz, ők egyébként indulnak is.

A politikus arra reagálva, hogy a Jobbik vezetéséből az ő döntésére kiszorul Novák Előd, Apáti István és Szávay István alelnök, azt mondta a 180 percben: 2018-ban olyan elnökségre lesz szükség, amely rendelkezik a kormányra jutás és a kormányzás képességével. A pártelnök itt is hangsúlyozta: a távozó három alelnökkel együtt kíván működni, de náluk

„vannak jobbak”.

Vona Gábor kifejtette, hogy a kormányra kerüléshez a Jobbiknak néppártként kell működnie. Ez a törekvés szerinte sikerrel járt, példaként a tavaly áprilisi tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választást említette, amelyen pártja megszerezte első egyéni mandátumát. Vona Gábor arról is beszélt, hogy a mai pártok közül egyikkel sem akarnak szövetségre vagy koalícióra lépni.

Az Indexnek szerdán sikerült megszólaltatnia Szávay Istvánt és Novák Elődöt, utóbbi leforrázva érezte magát a párt szerda délutáni elnökségi ülését követően. Nem nagyon tudott megszólalni azután, hogy Vona Gábor pártelnök megvétózta az újrázását.

Szávay István elmesélte, kedden egyesével hívta be Vona az elnökségi tagokat, és közölte velük, hogy nem támogatja az újrajelölésüket. Szávay hozzátette:

„Számomra ez most már becsületbeli ügy. Ha össze fog jönni az alapszabályban meghatározott jelölés, és érezni fogom a tagság támogatását, akkor el fogok indulni.”

Apáti István a Hír TV-nek azt mondta, az elnöki vétó ellenére is indul az alelnöki posztért. „Eldöntöttem, hogy indulok, és ha meg kell, hogy haljak, akkor szépen, a méltóságomat megőrizve – úgy gondolom, a tagság tőlem ezt várja. Egy esetben nem indulok, ha úgy érzem, hogy a tagság részéről irántam nem mutatkozik valós igény. Ha azonban azt érzem, és most ezt érzem, hogy erős a támogatás, csak akkor tudok a tagtársaim, a bajtársaim szemébe nézni, ha vállalom a megméretést” – fejtette ki.

Szávay Facebookon aztán azt írta szerda este, hogy ő nem szélsőséges, átgondolja a helyzetet, fontolóra veszi, hogy induljon-e. „Mint ahogyan a továbbiakat is. Gábor azt mondta, hogy mindettől függetlenül számít személyünkre és munkánkra. Szeretném hinni, hogy ez valóban így van” – írta Szávay István.

Ezen írást megosztva Novák Előd is közölte szerda délelőtt: ő is szeretné elhinni ezt, „bár nem könnyű, értetlenül állok az elnöki szándék előtt, hiszen korábban nyilvánosan tagadta a háttérbe szorításom lehetőségét, most mégis megtenné”. Írt „magunkfajták” kirekesztéséről és a párt megosztásáról, de reméli, hogy összefognak a radikális változásért.

„Esetemben finoman szólva nem logikus, hogy ha az általam képviselt politika nem eléggé »cuki«, akkor országgyűlési képviselőként miért volna ugyanaz az irányultságom megfelelő”

– írta Novák, aki attól fél, hogy nem lesz sokáig képviselő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.