Dúró Dóra nehéz helyzetben van

Egyelőre nem döntötte el, lemond-e a Jobbikban betöltött tisztségeiről.

Katona Mariann
2016. 05. 30. 4:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Férje, Novák Előd meg sem mérethette magát az alelnöki posztért. Csalódott?
– Rendkívül csalódott vagyok, még akkor is, ha ez nem egy friss helyzet. Vona Gábor a döntésével engem emberileg és politikailag is nagyon nehéz helyzetbe hozott.

– Megjelent korábban a sajtóban, hogy lemond a Jobbikban viselt tisztségeiről, ha Vona Gábor valóban érvényesíti az előre bejelentett vétót. Érvényesítette, ön lemond?
– Az történt, hogy írtam egy levelet Vona Gábornak. Amikor Előddel közölte a döntését, kértem, hogy beszéljünk. Ez meg is történt. Elmondtam neki, hogy úgy érzem, emberileg abban a helyzetben nem látok más megoldást, mint négy tisztségemről – a kulturális bizottság elnöki, a frakcióvezető-helyettesi, a valódi nemzeti konzultációban viselt oktatási témafelelősi és az értelmiségi holdudvarért felelős képviselői posztomról – lemondjak, mert komoly kétségeim voltak, hogy tudom-e folytatni.

– Meghozta a döntését?
– Egyelőre nem döntöttem, de ez meg fog történni legkésőbb a tavaszi ülésszak végéig. Addig remélem, hogy csillapodnak egy kicsit a kedélyek. Előd arról győzköd, hogy folytassam a munkát, és rajta kívül sokaktól, a frakció számos tagjától is kaptam biztatást. Köztük volt Volner János is, aki a jövőben frakcióvezető lesz, ez befolyásolhatja a döntésemet. Előddel együtt hozzuk meg a döntéseket, de én magam továbbra sem érzem, hogy tudom így folytatni.

– Mit várt Vona Gábortól, amikor beszélt vele?
– Az első beszélgetésünk tartalma inkább a párttal volt kapcsolatos, semmint az én vagy Előd személyes helyzetével. Az emberi részénél arra kértem, hogy segítsen erkölcsileg feloldani a helyzetemet, amiről ő is elismerte, hogy nehéz. Nem éreztem ugyanakkor, hogy számára annyira fontos lenne, hogy folytassam a munkát ezeken a területeken, inkább protokollárisnak gondolom az ő marasztalását. Velem szemben egyrészről elvárás, hogy szolidáris legyek a férjemmel, másrészről az is, hogy folytassam azt a munkát, amire a frakció és annak vezetése megválasztott, felkért. Egy biztos: legnagyobb támogatóm ebben a helyzetben is a férjem.

– Mi a helyzet a képviselői mandátumával? Arról is lemondana?
– Az sem az én, sem Előd esetében nem forog veszélyben. Képviselőként az ember tesz egy esküt – mi a Szent Korona előtt is –, hogy az elkövetkező négy évben a legjobb tudásával szolgálja a nemzet ügyét. Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor az ember erről lemond, de a mostani nem ilyen.

– Az elnököt tudja támogatni?
– Természetesen, ez egy pillanatig sem volt kérdés. Én és Előd is őt tartjuk a Jobbikban a legalkalmasabb elnöknek, és nem is tudom elképzelni, hogy a 2018-as választásnak úgy menjünk neki, hogy nem ő vezeti a pártot.

– Mégis, a pártelnök a két évvel ezelőtti 95 után ezúttal csak 80 százalékos támogatottságot kapott. Ezt betudja egyfajta szolidaritásnak Novák Előddel?
– Titkos volt a szavazás, így pedig őszintébb képet lehet kapni. A küldöttek talán így akartak neki visszajelzést adni az elmúlt hetekkel kapcsolatban. De a nyolcvan százalék is nagy többség, legitim vezető tehát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.