Feltételes megbékélés a Ligettel

Zugló polgármesterének is tetszik a terv, a mindent elutasítók magukra maradtak.

2016. 05. 23. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tetszenek a tájépítészeti tervek, és ami azokból kiolvasható, jelentősen közel van ahhoz, amit Zugló szeretne – közölte lapunk kérdésére Karácsony Gergely (PM), a fővárosi XIV. kerület polgármestere, aki eddig a Liget Budapest projekt legfőbb politikai ellenzője volt. Szerinte az eddigi Olof Palme sétány – amely valóságos kerékpáros-főútvonal – megszüntetésével van probléma, s ez ügyben további egyeztetésre számít a nyertes tervezőkkel, azaz a Garten Studio Kft. illetékeseivel. A másik nagy tárgyalásról, amit a fejlesztésért felelős Városliget Zrt.-vel folytat a zuglói képviselő-testület döntése alapján, elmondta: egy fordulón már túl vannak, most várják a cég konkrét javaslatait.

Mint ismert, a polgármesternek többek között azt kell elérnie, hogy a kerületnek az állami beruházásra nagyobb rálátása legyen, vonják be őket a folyamatokba. A Városliget megújításának támogatásáért cserébe találjanak helyet a zuglói helyrajzi gyűjteménynek, és újítsanak meg három kerületi játszóteret is.

Rozgonyi Zoltán (Fidesz–KDNP), Zugló alpolgármestere szerint Karácsony Gergely már korábban rájött: sehova nem vezet, ha a minden megújítást, fejlesztést, építést tagadók táborában marad, csak nehezen tudott a teljes elutasításból kihátrálni.

Tóth Csaba (MSZP), a városrész országgyűlési képviselője szerint a fő, hogy rá tudták kényszeríteni a polgármestert a tárgyalásokra, és reméli, hogy minél többet el tud majd érni az itt élő emberek számára.

Illés Zoltán környezetpolitikus, volt környezetvédelmi államtitkár, aki az első fakivágások hírére csatlakozott a tiltakozó Ligetvédőkhöz, kérdésünkre elmondta: több tervező is múzeumok nélküli Ligetet képzelt el. – Nincs szükség új épületekre még akkor sem, ha ezt a XIX. században még így gondolták. Akkoriban nem volt klímaváltozás és levegőszennyezés. A XXI. században minél több zöldre, levegőre van szükség. Egyetlenegy fát sem szabad kivágni – hangsúlyozta Illés Zoltán, aki megbékélés helyett további összetűzésekre számít a Városliget fejlesztőivel.

A Garten Studio terveinek megvalósítására egyébként a 156 milliárd forintos beruházás 10 százaléka áll rendelkezésre. A Magyar Kerékpárosklub által is kifogásolt útvonal-átalakítás a tervezők szerint a biciklisek hasznára válik. Kijelölt kerékpárút lesz a Kós Károly sétányon, a Hermina úton és a Dózsa György út mellett, továbbá a park sétálóútjain is lehet majd tekerni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.