Kertésznadrágok a terrorelhárítóknak

Verseny nélkül nyert Fenyő János egykori munkatársának cége.

2016. 05. 09. 15:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bruttó 25 millió forintért vásárolt speciális ruházati termékeket a Terrorelhárítási Központ (TEK) – az erről szóló szerződéseket a Közbeszerzési Értesítő tanúsága szerint még április végén írták alá. Az eljárás öt részből állt, amelyből négyet „menetrend szerint” a Milipol Zrt. nyert meg csaknem 24 millió forint értékben.

A néhai Fenyő János médiavállalkozó egykori munkatársa, Székely Herbert tulajdonában lévő cég többek között 145 fekete zubbonyt és nadrágot, 114 bevetési, 18 taktikai és 133 „high tech” bakancsot, továbbá derékszíjakat, ingeket és pólókat szállíthat a TEK-nek.

A Milipol csupán a beszerzés legkisebb, körülbelül egymillió forintra rúgó tételét nem nyerte meg, amely egyebek között munkavédelmi kertésznadrágok és esőkabátok beszerzéséről szólt.

Nagy verseny ezúttal sem volt, ugyanis a TEK nem nyílt, hanem hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást írt ki. Arra hivatkoztak, hogy a közbeszerzési törvény ezt lehetővé teszi, ha a beszerzés előzetesen becsült értéke nem éri el a 25 millió forintot. Végül egyébként a szerződéses összeg meghaladta ezt az értékhatárt.

Az elmúlt években gyakorlatilag a Milipol lett a rendőrség házi beszállítója, és sorozatban nyeri el ugyanilyen, nem nyílt tendereken a több százmilliós megbízásokat. A beléjük vetett bizalom azért is furcsa, mert a céget a 2010-es kormányváltás előtt még Combat Kft.-nek nevezték, és MSZP-közeliként emlegették. A kormányváltás után Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter a korrupcióval összefüggésben beszélt az egyik általuk elnyert tenderről. A cég ezután nevet változtatott, és 2014 óta megnyerik a rendőrségi beszerzéseket, pedig a megbízásaikat olykor késve vagy nem megfelelően teljesítik. Lapunk két olyan esetről is beszámolt a közelmúltban, amelyek miatt a rendőrség kénytelen volt kötbért fizettetni velük. Legutóbb a határőrizeti célra használt hőkamerák szervizelésével gyűlt meg a bajuk, pedig azért nem csekély összeget: 31 ezer forintos órabért kapnak a cég munkatársai. A rendőrség is elismerte, hogy két hőkamerát nem tudott megjavítani a Milipol, ezért kötbért kell fizetniük. Egy másik, még 2014-ben kiírt hőkamerás tender kapcsán pedig 44,1 millió forintos kötbért fizettettek ki a társasággal, amiért nem építette ki határidőre a déli határhoz, Mohácsra szánt kamerarendszert.

A Milipol a múlt év eleje óta egymilliárd forintot meghaladó nagyságrendű megrendelést kapott csak a rendőrségtől. A társaság szállíthatott például 3108 Gallet ütésálló sisakot bruttó 287 millió forintért, ezekhez való gázálarcot 126 millióért, 646 lövedékálló sisakot 73,5 millióért, négyezer könnygázgránátot 120 millióért, valamint könnygázspray-t 32 millióért. Azt is megírtuk, hogy a parlamenti őrségnek is ők szállíthattak sokkolókat, gázspray-ket és bilincseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.