Kovács tartozása

Kommunikációs zavarok a kormány és a Fidesz szóvivőinél.

Buzna Viktor
2016. 05. 28. 4:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soros György semmilyen politikai elvárást nem támasztott a tanulmányaimra adott, számos ösztöndíjért cserébe – állította csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában Kovács Zoltán. Kálmán Olga műsorvezető azután tette fel a korábbi ösztöndíjakkal kapcsolatos kérdéseket, hogy a kormányszóvivő részletesen ismertette a Soros György politikailag motivált háttérhatalmáról alkotott, hivatalos kormányzati álláspontot. Bár válaszával a szóvivő alapjaiban rengette meg a kormányzati kommunikáció hitelességét, a beszélgetés második felében is kitartott álláspontja mellett.

Az interjú mélypontját mégis akkor érte el a kormányszóvivő, amikor a műsorvezető arról kérdezte: ha Soros György kéri, visszafizeti-e a számára korábban megadott ösztöndíjak összegét. Az Orbán Viktor miniszterelnöktől érkezett utasításnak ugyanis Kovács Zoltán látszólag vonakodva tenne eleget.

– Ha Soros György ezt mondja, akár vissza is fizetem – válaszolta, azt azonban nem árulta el, pontosan mekkora összeggel is támogatta őt a Soros-féle „háttérhatalom”. A szóvivő zavarára magyarázatot adhat az, ha utánaszámolunk, mennyit kellene visszafizetne Soros Györgynek. Kovács Zoltán ugyanis nemcsak hazai, de nemzetközi viszonylatokban is elitiskolákban tanult. A Közép-európai Egyetemen teljes doktori képzésen, valamint egyéves előkészítő képzésen vett részt. Ezeknek tandíja évente legalább 4,5 millió forint, ami négy évre számolva, jelenlegi árfolyamon több mint 18 millió. A kormányszóvivő ráadásul Soros Györgynek köszönhetően egy évet az Oxford Egyetem Queen’s College intézetében tölthetett. Az elitkollégium honlapja szerint itt a lakhatás összege egy tanévre 1,2 millió forint, míg az Oxford Egyetemen a tandíj 3,7 millió forintnak megfelelő angol fontba kerül. Vagyis itt – jelenlegi árfolyamon számolva – közel 5 millió forintba kerültek Kovács tanulmányai, így Soros György akár összesen 23 millió forintot is visszakérhet tőle.

A Soros-ügy azonban nem csak a szóvivő kommunikációját zavarta meg. Tegnap egy sajtótájékoztatón Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője állította: a párt semmilyen támogatást nem kapott Soros Györgytől, az amerikai üzletember nem fizetett be a Fidesz számlájára semmilyen pénzt. Ez pedig nem igaz: egy 1989-ből származó archív felvételből ugyanis kiderül, a Fidesz budapesti és vidéki irodáinak működtetéséhez a Soros Alapítvány 3 millió forintot adott. A 444.hu pedig egy 1988-ból származó belügyminisztériumi jelentésre hivatkozva tegnap azt írta, Orbán Viktor és Kövér László Soros Györgynek számolt be a Bibó István Szakkollégiumnak utalt, 400 ezer forintos támogatás felhasználásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.