Kövér a neten terjedő halálos fenyegetésre figyelmeztet

A házelnök egy lengyel lappal osztotta meg nézeteit, szerinte az elvándorlás sem para.

MTI
2016. 05. 05. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kövér László április közepén adott interjút a legnagyobb példányszámú lengyel társadalmi-politikai hetilapnak abból az alkalomból, hogy a nyugat-lengyelországi Poznanban részt vett a lengyel szejm és a szenátus összevont, a kereszténység felvételének 1050. évfordulója alkalmából megtartott ünnepi ülésén.

A kereszténységnek a mai magyar társadalom életében betöltött szerepét értékelve, az Országgyűlés elnöke Antall József rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnököt idézve, elmondta: a keresztény kultúrájú Európában még az ateisták is valójában keresztények, hiszen a nyugati civilizáció értékrendje kihat mindnyájunk gondolkodására, nyelvezetére és magatartására.

Az uniós szinten az Európai Néppárt és ennek tagjaként a Fidesz is éppen „az ilyen civilizációs szabályok megőrzéséért szállnak síkra”, és a családon alapuló társadalom mellett állnak ki. „Az emberi méltóságot csak az ilyen társadalom garantálja” – szögezte le Kövér, hozzátéve, hogy az európai törésvonal túloldalán a korlátlan személyes szabadságot valló tömörülések állnak.

A keresztény, illetve a konzervatív értékektől eltérő szemlélet terjesztésében jelentős szerepet tölt be a nehezen szabályozható, ugyanakkor a nemzetközi tőke és a nagy cégek által ellenőrzött internet és média – fejtette ki Kövér a demokráciát veszélyeztető „halálos fenyegetésnek” és a szemünk láttára alakuló „új totalitarizmusnak” nevezve ezt a jelenséget.

Az Országgyűlés elnöke kiemelte az oktatás szerepét az értékközpontú társadalom megőrzésében. „Nem véletlen, hogy a legélesebb magyarországi vita jelenleg éppen az oktatás formájáról zajlik” – jegyezte meg.

Nemzedéklázadásként értelmezte a Jobbik növekvő támogatottságát a fiatalok körében, ugyanakkor aláhúzta, hogy a rendszerváltás utáni magyar kormányok közül „semelyik sem tett annyit a fiatalokért, az ő fejlődési esélyeikért és a méltó életük lehetőségéért”, mint a jelenlegi kabinet.

 

Arra az ellenvetésre reagálva, hogy nem minden fiatal magyar értene egyet ezzel a véleménnyel, Kövér elmondta: „az értékelések különféle lennének, de ez a demokrácia lényege”. Rámutatott a magyar fiataloknak az uniós viszonylatban alacsony munkanélküliségére, valamint a közép-európai viszonylatban alacsonynak minősíthető magyar kivándorlási tendenciára.

Az európai migrációs válságra vonatkozó kérdésekre válaszolva, az Országgyűlés elnöke azt mondta: „Nem akarunk semmiféle rákényszerített, kötelező kvótarendszert”. Hangsúlyozta: a menekültek befogadása minden uniós tagállam szuverén döntése kell, hogy legyen. „Más kérdés azonban az, hogy Magyarországon sok közel-keleti keresztény kér menedéket” – tette hozzá, emlékeztetve: a kormány több mint ezer ilyen menekültet fogadott be, „anélkül, hogy ezzel különösen dicsekedjen”. Amint megjegyezte, a befogadottak közül kevesen akarnak Magyarországon maradni, „menedéket keresnek, de a háború befejezésével hazatérnének”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.