PDSZ: Legyen önkéntes az iskolák fenntartása

Mendrey László szerint ha az önkormányzatok szeretnék, vállalják a fenntartást és a működtetést.

Bécsi Orsolya
2016. 05. 25. 13:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke szerint az oktatásban lévő rendszerszintű problémák egyike az államosítás. Nevetségesnek nevezte, hogy míg az iskolák tulajdonjoga az önkormányzatoknál maradt, addig a fenntartás és működtetés a tankerületi központok kezébe kerül. „Azzal nincs vitánk, hogy indokolt az egy kézben való fenntartás és működtetés, de azt senki sem mondta a kormányon kívül, hogy az állam az egyetlen kéz.” Kérésünkre kifejtette: úgy gondolják, hogy az önkormányzatok kezében jó helyen lennének az iskolák. Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy a működtető a fenntartásban is részt vegyen, és ismerje a helyi közösségek érdekeit.

Az MNO felvetésére, miszerint egy tegnapi rendezvényen Galló Istvánné is elismerte, hogy az önkormányzatok közül volt, aki adósságot halmozott fel, és a kormányzat legtöbbször hangoztatott érve is ez, azt felelte: az állam ennek orvoslására felállíthatna egy szempontrendszert, melyet minden szervnek be kéne tartani. „Meg kell adni nekik az esélyt. Ott, ahol az önkormányzat nem tudná ellátni, az állam beavatkozhatna” – vélte.

Mint mondta, a Nemzeti Alaptantervvel és a kerettantervekkel nincs bajuk. Ugyanakkor a szakképzéssel kapcsolatban kijelentette: a közismereti tárgyak radikális csökkentése nem járható út, mert a tanuló nem fog tudni tovább lépni. „A zsákutca-képzésben alattvalókat akarnak képezni” – tette hozzá, a szakközépiskolák átkeresztelését pedig puszta „szómágiának” nevezte.

Az alternatív iskolákat érintő változásokról szólva az MNO kérdésére elmondta: a költségvetési tervezetben található többletszolgáltatás fogalma félreértésre adhat okot. Felhívta a figyelmet az alternatív óvodákat érintő változásokra. „A Waldorf-óvodákban az alapprogramból következően a gyermekekkel való foglalkozás hat órában van megjelölve, míg a többletszolgáltatás nyolc órát ír elő. Nem tudom, hogy a kormánynak mi a baja velük azon kívül, hogy láthatóan nem tudják elfogadni a különbözőségeket” – kommentálta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.