Balog: Amit az egyetemi oktatók tesznek, nem magánügy

Jó irányú változások indultak el a felsőoktatásban az elmúlt esztendőkben a miniszter szerint.

MTI
2016. 06. 02. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balog Zoltán azt mondta: a most kinevezendő oktatók keze alól kerülhetnek ki olyan fiatalok, akik nemzetközi szinten megméretve is jelentős eredményt tudnak elérni.

A miniszter jelképesnek nevezte a Magyar Tudományos Akadémia elnökével csütörtök reggel aláírt megállapodást, és ismét kiemelte a köz szolgálatának fontosságát. Ez igaz az egyetemek világára is – tette hozzá. Mindaz, amit a felsőoktatásban oktatók tesznek, nem magánügy, nem egy egyetem belső ügye, és nem csupán a felsőoktatás szűk ügye, hanem része kell hogy legyen a nemzetstratégiának – mutatott rá Balog Zoltán, és örömének adott hangot, hogy a kinevezettek között hét nő is van.

– Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája – idézte a tárca vezetője Szent-Györgyi Albertet, hozzátéve: a diplomáslét nem feltétlenül jelent értelmiségi létet. Ehhez a versenyképesség mellett olyan életmód, magatartás is szükséges, amely példa, orientációs pont lehet a környezet számára – mondta.

Balog Zoltán szerint a felsőoktatás területén olyan változások indultak el, amelyek ebbe az irányba mutatnak. A miniszter meggyőződésének adott hangot, hogy jó az irány, és most már a tempó is megfelelő. Az emberi erőforrások minisztere kitért arra, hogy a felsőoktatási intézmények adósságállománya a felére csökkent, a kancellári rendszer jó lépés volt.

Szólt arról is, hogy a felsőoktatás területén néhány éve folyt viták mára átkerültek a köznevelés területére. Eközben ugyanakkor az elmúlt két évben harminc százalékkal nőtt a pedagógusképzésre jelentkezők száma, ezen belül is kiemelten bővült a műszaki és a természettudományos területre pályázóké. Megerősítette azt a kormányzati szándékot, hogy tíz év alatt megduplázzák a külföldi hallgatók számát Magyarországon.

A miniszter fontos előrelépésnek nevezte a duális képzések elindítását: mára 24 ilyen intézmény van 49 szakkal, és több mint 500 partnervállalat kapcsolódott be e képzési formába. Külön kiemelte a Kecskeméti Főiskolát, ahol az első duális diplomákat már át is adták, valamint a győri Széchenyi István Egyetem és az Audi cég együttműködését. Balog Zoltán a felsőoktatásban megvalósuló béremelést szintén jó irányba tett lépésnek nevezte, és bízik abban, még tovább tudnak majd lépni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.