Honnan tudja Simicskó, hogy megbecsültek a katonák?

Nem tudni, milyen közvélemény-kutatás alapján tájékozódott a honvédelmi miniszter.

Buzna Viktor
2016. 06. 01. 9:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem világos, milyen közvélemény-kutatásból tájékozódik Simicskó István honvédelmi miniszter. Múlt pénteken ugyanis egy friss felmérésre hivatkozva a Magyar Honvédség társadalmi megítéléséről beszélt. Eszerint a megkérdezettek 54 százaléka kiválóra vagy jóra értékelte a honvédség teljesítményét.

– Bármi történt is az elmúlt huszonöt évben, a társadalom szemében a magyar katona mindig megbecsült volt – mondta Simicskó a könyvbemutatón. Következtetéseinek konkrét forrását azonban az MTI tudósításában nem nevezte meg, ezért lapunk a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályához fordult. Választ azonban egyelőre onnan sem kaptunk, így továbbra sem ismeretes, ki készítette el a kutatást, és annak melyek a további részletei.

Lapunk ezért a nagyobb ellenzéki pártok honvédelmi szakpolitikusait kérdezte arról, szerintük mennyire népszerű a Magyar Honvédség a lakosság körében.

– A magyar katonák elképesztő teljesítménye miatt működőképes még a honvédség

– jelentette ki Demeter Márta, az MSZP képviselője. A honvédelmi és rendészeti bizottság szocialista tagja úgy látja, szemben a kormánypárttal, a társadalom megbecsüli a honvédség munkáját. Elmondta: a kormány érdektelenségét jól mutatja, ahogyan a Honvéd Egészségpénztár ügyét kezeli. Mintegy huszonhétezer katona, rendészeti és titkosszolgálati dolgozó veszítette el egészségügyi megtakarításának jelentős részét – tette hozzá Demeter, emlékeztetve arra, hogy a Buda-Cash-botrány csődjében érintett egészségpénztári tagok kártalanítása továbbra sem történt meg.

– Ha él a lakosságban bármilyen negatív érzet a honvédség iránt, azért nem a katonák felkészültsége okolható – ezt már Mirkóczki Ádám, a honvédelmi és rendészeti bizottság jobbikos tagja mondta megkeresésünkre. A politikus szerint a rossz vélemények hátterében az állhat, hogy a Magyar Honvédség technikai felszereltsége szinte minden területen elmaradott. Mirkóczki hozzátette: nem segíti a modernizációt, hogy a honvédségre a kormány részéről különösen nagy politikai nyomás nehezedik. A politikus úgy vélte, célszerű lenne anonim kérdőívekkel a honvédség belső állapotáról is felmérést készíteni, a valós problémák ugyanis alig ismeretesek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.