Lázár kiállt „jó barátja”, Spéder Zoltán mellett

A Kormányinfón szó esett még a bevándorlásról és a földárverésekről is.

MTI
2016. 06. 09. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus kiemelte: végső döntés született arról, hogy északon a Honvédkórházat kell megerősíteni, Dél-Pesten az Egyesített Szent István és Szent László Kórház biztosít ellátást, Dél-Budán pedig új, 21. századi szuperkórházat építenek Kelenföld térségében. Észak-Budán egy következő fejlesztési periódusban új kórház létesülhet – tette hozzá.

Lázár János közölte azt is, hogy a kormány a Kútvölgyi-kórház fejlesztése mellett van, ahol sportellátási centrumot is létrehoz, a Szent János-kórház pedig nem lesz szuperkórház.

Elvi különbség van Magyarország és az Európai Bizottság bevándorlással kapcsolatos elképzelései között – hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János azt mondta: az EB javaslataiból joggal feltételezhető, hogy a bevándorlás megszervezését készítik elő, míg Magyarország alapjaiban elutasítja a bevándorlást, és a családok támogatásának pártján áll.

Beszámolt arról is, hogy a kormány pénteken foglalkozik a befogadóállomások problémáival, továbbá mérlegeli egy tranzitzóna kialakítását Ásotthalom térségében.

Lázár tájékoztatása szerint törvényjavaslatot készít elő a kabinet arról, hogy a földérverésekből befolyó pénzösszeget hogyan használják fel. Az előterjesztésről a parlament szeptemberben dönthet. Most zajlik a földárverések utolsó köre, az értékesítésekből 250-300 milliárd forint bevételre lehet számítani – mondta. Több javaslat is van arról, hogyan használják fel ezt az összeget, egy terv szerint ipari parkokat létesíthetnének, egy másik szerint adósságcsökkentésre kellene fordítani a pénzt, egy további javaslat alapján pedig népegészségügyi programokat finanszírozhatnának, kórházakat építhetnének belőle – magyarázta. Mint mondta, a kormány szerint erről a parlamentnek kell érdemi vitát folytatnia, amely szeptemberben kezdődhet meg.

Közölte azt is, hogy az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciójáról is döntött a kormány. A célra 25 milliárd forint áll rendelkezésre, és a megújítás mellett egy százhúsz éves terv alapján új szárnyat is építenek az épülethez.

###HIRDETES2###

Döntöttek arról is, hogy az Országos Széchényi Könyvtár főépülete marad a Budavári Palotában, egy új raktárbázisa pedig a városon kívül épül meg.

A tárcavezető azt is elmondta, hogy amennyiben a Magyar Nemzeti Múzeumnak vannak fejlesztési elképzelései, akkor a kormány kész támogatni az intézmény terjeszkedését a Palotanegyedben álló állami palotákban.

Újabb incidens történt csütörtökön Kiskunhalason: egy algériai férfi ellenállt a rendőröknek, amikor kihallgatásra akarták előállítani, a 27 éves férfi rátámadt egy fegyveres őrre – közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A Kormányinfón a szóvivő hangsúlyozta: mindenkire vonatkoznak Magyarország és az EU törvényei, és akik Kiskunhalason vannak, azok már valami olyat követtek el, amely szemben áll ezekkel a törvényekkel, például illegálisan lépték át a határt.

A mostani eset is jól mutatja azokat a gondokat, amelyekkel egész Európában és Magyarországon is szembe kell nézni – tette hozzá Kovács Zoltán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.