Megosztó a kórházátszervezés

Az érintettekkel senki sem egyeztetett az új tervekről, hatástanulmányt követelnek.

Kuslits Szonja
2016. 06. 07. 11:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mielőtt meghozná végső döntését a kormány, adjon nekünk megbízást arra, hogy egy hatástanulmányban mutassuk be, mit jelentene a Budán és az agglomerációban élő milliónyi embernek, ha a XI. kerületi Etele téren épülne egy új kórház, míg a XII. kerületi Szent János kórházat bezárnák – kérte Balog Zoltánnak írott tegnapi levelében Szilágyi Zsolt II. kerületi lokálpatrióta. Az új Szent János kórházért elnevezésű polgári kezdeményezés szervezője még 2014-ben indított aláírásgyűjtést, hogy az egészségügyi ellátásában kiemelt, de lepusztult kórházat megújítsák. Kezdeményezéséhez két és fél hónap alatt tizenháromezren adták aláírásukat, közöttük Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, a II. kerület és a XII. kerület két fideszes polgármestere: Láng Zsolt és Pokorni Zoltán. – A Népszabadság és az MTI szombati híréig teljes meggyőződésünk volt, hogy Cserháti Péternek, a „szuperkórházak miniszteri biztosának” általunk ismert, a három egészségügyi centrum kialakításáról szóló döntés-előkészítő anyaga a végleges változat. Annak egyik eleme volt a Szent János kórház – mondta lapunknak Szilágyi Zsolt. Kiemelte: a hatástanulmányt akkor is elkészítik és megküldik a döntéshozóknak, ha nem kapnak rá felkérést. A tanulmányt nem amatőrök, hanem hozzáértő orvosok, orvostechnológusok, kórháztervezők, épületgépészek, gazdasági szakemberek, közlekedési szakemberek dolgoznák ki. Ők a témában korábban is készítettek előtanulmányokat, valamint lakossági és szakmai fórumokat szerveztek.

Ismert, a tervek szerint három új „sürgősségi” központ lenne: a kelenföldi Etele téren és a ferencvárosi Nagyvárad tér közelében építenének egyet-egyet, és bővítenék a Honvédkórházat. Az elképzelt 335 milliárdos programból 200 milliárdot költenének az új centrumokra. A Lipótmezőn ismét megnyitná kapuit a pszichiátria.

A fővárosi kerületek lapunknak nyilatkozó fideszes vezetői kivétel nélkül a sajtóból értesültek a legújabb kórház-átalakítási tervekről. Váczi János, a XII. kerület alpolgármestere leszögezte: ha a Kútvölgyi kórház járóbeteg-ellátását fejlesztik, az a hegyvidékieknek közeli szolgáltatást jelent. A Szent János kórház sorsát nem kommentálta, és e témában nem kívánt megszólalni a II. kerület nevében Láng Zsolt sem. Bús Balázs, Óbuda polgármestere viszont kifejezetten átgondoltnak tartja, szerinte a III. kerületiek érdekét szolgálja, hogy a Szent Margit kórház megmarad, és a közeli XIII. kerületi Honvédkórház társintézménye lesz. Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere szerint sajnálatos lenne, ha jelenlegi formájában megszűnne a Péterfy kórház, amelynek működéséhez eddig az önkormányzat jelentős közpénzekkel járult hozzá.

Az ellenzéki pártok közül vasárnap a Jobbik jelentette be, hogy a Szent János kórház bezárása ellen szintén aláírásgyűjtésbe kezdenek, tegnap ugyanezt közölte a DK a Péterfy esetében.

– Komoly probléma, hogy amíg a sajtóból értesülnek a tervekről a dolgozók, és nem tudni semmi biztosat arról, hogy mi várható a következő években, addig nehéz őket az intézményben tartani – közölte lapunkkal Sásdi Antal, a VII. kerületi Péterfy Sándor Utcai Kórház főigazgatója, aki a sajtóból tudta meg, hogy ápolási centrumot csinálna a kormány a kórházból. A tervekről a főigazgatóval senki sem egyeztetett. – Meglepett a hír, de hivatalosan nem tudok semmiről, Cserháti Péter miniszteri biztos erre vonatkozó anyagát sem ismerem – mondta Sásdi Antal.

A kormányzati illetékesek lóhalálában „dolgozhattak” a nagy terven, ugyanis a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) kiderítette: az Etele téren egyetlen állami terület van, ami még beépíthető, ám ebben az esetben a Kelenföldi pályaudvar nem bővíthető, s a Déli pályaudvar – Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi bejelentése ellenére és a közlekedési szakemberek örömére – megmarad. – Átgondolatlan a terv, és elképzelhetetlen, hogy a Hegyvidéken élőket vagy a II. kerülethez tartozó pesthidegkútiakat hogyan irányítják Kelenföldre, miként jutnak el például a 4-es metróig – húzta alá Dorner Lajos, a VEKE elnöke, aki szerint mint más tervek, ezek is sokat változnak majd még a végleges kormánydöntés előtt.

(Sz. Zs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.