Vona Gábor már beszélt Dúró Dórával

A pártelnökség előtt Novák Előd ügye. Egyelőre nem indul etikai eljárás.

Katona Mariann
2016. 06. 08. 3:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már egyeztetett Vona Gábor a Jobbik frakciójából kizárt Novák Előd feleségével, Dúró Dórával – közölte a Magyar Nemzettel a pártelnök tegnap. Azt mondta a férje kizárása miatt emberileg igen nehéz helyzetbe került képviselőnek, hogy amennyiben továbbra is megvan benne a bizalom a frakció irányában, és ez kölcsönös, örülne, ha az Országgyűlésben és a párton belül is folytatná a munkáját. Vona Gábor kérdésünkre egyúttal cáfolta Novák Előd korábbi állításait, miszerint a bizalmi szavazás előtt egyesével megkereste volna a frakciótagokat. Azt elismerte, hogy több képviselővel is beszélt, de mint mondta, őt is többen keresték annak kapcsán, hogy a Novák Előddel szemben megingott bizalom után hogyan lehet folytatni a parlamentben a közös munkát. A pártelnök egyúttal azt is megerősítette, hogy a bizalmi szavazást megelőző vitában egyértelművé tette, nem tud együtt dolgozni a jövőben Novák Előddel.

Ismert, a pártban és a közvéleményben is egyaránt megosztó politikusról a Jobbik frakciója hétfőn – Vona Gábor pártelnök kezdeményezésére – bizalmi szavazást tartott, végül kizárták a képviselőcsoportból. Az ok a Novák Előd által írt alelnökjelölti szándéknyilatkozat volt, amely élesen bírálja és számos kritikával illeti mind az elnököt, mind a néppártosodást, ráadásul néhány gyanús ügyet is említ. Vona Gábor szerint egyébként azokból semmi sem igaz.

Habár a Jobbik frakciójából kizárták, Novák Előd egyelőre biztosan a párt tagja marad. Staudt Gábor, a Jobbik etikai bizottságának elnöke érdeklődésünkre tegnap délután azt mondta, senki sem kezdeményezett eljárást a politikus ellen. Novák Előd pedig maga vetette el azt a lehetőséget, hogy otthagyja a pártot. – Hiába remélik sokan, hogy pártszakadás lesz, nem lesz – mondta a Hír TV-ben.

A Jobbik elnöksége ma délután ülésezik, ahol kétharmados többséggel dönthetnek arról, hogy a képviselőtől visszakérik mandátumát. Novák Előd ugyanakkor ennek már elébe ment, és jelezte, önként lemond képviselői helyéről.

A Jobbikon belüli harc egyáltalán nem új keletű: már egy évvel ezelőtt voltak jelei annak, hogy a pártban többen is az Országgyűlésen kívül szeretnék látni Novák Elődöt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.