Aki beszél a problémákról, nem kap munkát?

Egy ápoló szerint azért utasították el a Péterfy utcai kórházban, mert részt vett a tiltakozásokban.

Kuslits Szonja
2016. 08. 27. 17:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Turcsányi Tibor 27 éves, jól képzett szakápoló a magasabb jövedelem miatt döntött úgy, Londonba költözik, ahol hamar talált is jól fizető, vendéglátói munkát. Két hónap után azonban hazaköltözött, a szerényebb fizetést választotta, hivatástudatból. OKJ-s ápolói végzettsége a magyar egészségügyben keresettnek számít, bármely osztályon dolgozhatna. Legalábbis ezt hitte, egészen addig, amíg a Péterfy Sándor Utcai Kórháztól, ahol kezdetben örömmel fogadták, végül elutasító választ nem kapott. Állítása szerint azért, mert jó kapcsolatot ápol a fekete ruhás nővérként ismertté vált Sándor Máriával, és mert többször kiállt a nyilvánosság előtt a társaiért. Májusban például kollégáival együtt egy ágytálat akartak adni Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének, mert szerintük ez reprezentálja a kormányzat egészségügyhöz való viszonyát. Akkor Turcsányi úgy nyilatkozott: elegük lett az olyan napi problémákból, mint a fertőtlenítőszer és a gyógyszer hiánya, illetve abból, hogy megalázók a bérek.

 

– Az OKJ-s végzettségű ápolók után kapkodnak a magyar kórházakban. Jelentkeztem a Péterfy-kórház toxikológiai osztályára is. Két hete személyes beszélgetésre hívott Dávid Éva, az ápolási igazgató helyettese, aki közölte: semmi akadálya annak, hogy náluk dolgozzam. Megnéztem az osztályt is, ahol a főnővér elmondta, nagyon örül az ilyen végzettségű szakembernek, mivel dolgoztam gasztroenterológián és kardiológiai őrzőben is. Azt mondta, akár azonnal kezdhetek – idézte fel Turcsányi Tibor. Az ápoló aznap találkozott Bakos Andrással, az intézmény ápolási igazgatójával, aki szerinte felismerte korábbi nyilatkozatai alapján. – Meglehetősen lekezelő volt, de azt mondta, keressem fel a papírjaimmal, és a felvételt követően munkába állhatok a toxikológiai osztályon. Később kaptam egy e-mailt, hogy menjek be hozzá. Ekkor annyit közölt: a szakmai bizottság úgy döntött, hogy a toxikológiára sürgősségi ápolót vagy mentőápolót keresnek. Amikor megkérdeztem, hogy pár nappal ezelőtt miért mondták, semmi akadálya annak, hogy ott dolgozzam, mindössze annyit válaszolt: „intézményünk nem kívánja önt foglalkoztatni” – mesélte Turcsányi Tibor.

Úgy véli, az egészségüggyel kapcsolatos nyilatkozatai – a jobb körülmények és a béremelés szükségességének hangsúlyozása – és a Sándor Máriával való jó viszonya okozta elutasítását. – Amikor jeleztem, hogy sejtem, miért nem akarnak foglalkoztatni, Bakos András gúnyosan az mondta: ne sejtsek semmit. Szerettem volna beszélni a főnővérrel is, ám amikor a recepción megtudták, ki keresi, letagadták, hogy bent van – foglalta össze Turcsányi Tibor.

Írásban is kérte az intézményt, hogy indokolják az elutasítást, ám ez idáig nem kapott választ. Azt sem ajánlották fel, hogy más osztályra mehetne dolgozni, pedig a szakdolgozói kamara oldalán jelenleg is hirdet a kórház segédápolói, szakápolói és OKJ-s ápolói állást is. Végül tárt karokkal fogadták két másik fővárosi kórházban.

Kerestük a Péterfy Sándor Utcai Kórházat is. Sásdi Antal főigazgató kérdéseinkre annyit közölt: Turcsányi Tibor a klinikai toxikológiai és sürgősségi betegellátó osztályon szeretett volna elhelyezkedni. Az ápolási igazgató viszont erre az osztályra mentőápolói végzettségű vagy sürgősségi osztályon gyakorlatot szerzett ápolót szeretne alkalmazni. – Ezeknek a feltételeknek a kolléga nem felelt meg, más osztályon való alkalmazás pedig nem érdekelte – közölte a főigazgató. Az nem derült ki, hogy ezeket a feltételeket miért nem közölték Turcsányival már az elején. Arra a kérdésre, az elutasításnak köze volt-e ahhoz, hogy Sándor Máriával mutatkozott több rendezvényen, a főigazgató úgy reagált: erről a lapunk által küldött levélből értesült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.