Felzúdult az MSZP Kunhalmi Ágnes miatt

A szocialisták budapesti elnöke a DK-val való egyesülésről beszélt, volt, aki a lemondását követelte.

Katona Mariann
2016. 08. 17. 10:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikában nagyon sok minden bekövetkezhet, és az is, hogy vannak pártok, akik valamikor egyek voltak, aztán szétszakadtak, és még lehet, hogy egyszer egyek lesznek – így fogalmazott hétfőn este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában az MSZP budapesti elnöke, amikor a szocialisták és a Demokratikus Koalíció (DK) közös, a kvótaellenes népszavazás kapcsán indított kampányáról beszélt. Kunhalmi Ágnes még azt is hozzátette, hogy szerinte már sok tekintetben egymásra találtak a Gyurcsány Ferenc vezette párttal, majd azt fejtette ki, hogy a politikusoknak a legfontosabb a jövő, ha abban meg tudnak állapodni, akkor „ez működni fog magától”. Ezután méltatta a DK elnökét is azzal, hogy „Gyurcsány Ferencnek mint volt miniszterelnöknek, aki öt évig vezethette ezt az országot, az MSZP-nek is az elnöke volt, mindig messzebbre fog hallatszódni a hangja, mint mondjuk egy aktuális elnöknek”.

A Magyar Nemzet információi szerint Kunhalmi Ágnes nyilatkozata igen jelentős felháborodást keltett a párt szinte minden szintjén. Egyik forrásunk megfogalmazása szerint ha az MSZP budapesti elnökének elfogadható forgatókönyv az, hogy a szocialista párt megszűnjön – hiszen az egyek lesznek kifejezés ezt jelenti –, akkor azonnal távoznia kell a vezetői posztjáról. Volt, aki azt is felvetette, hogy Kunhalmi Ágnest a szocialistákon belül kifejezetten liberálisként tartják számon, nagyon jó a kapcsolata a nyíltan hasonló irányt valló Lendvai Ildikóval, ráadásul szinte rendszeres vendége a Bitó-szalonnak, amikor balliberális értelmiségiek Bitó László író lakásán találkoznak. Ez a fajta elképzelés, vagyis a DK-val való bármiféle jelentősebb összeborulás pedig éppen ennek a liberális vonalnak a vágya. A felháborodás mellett többen is azt mondták, ha ennyire együtt akar dolgozni Gyurcsány Ferenccel, akkor üljön át a DK-ba. Volt, aki szerint ráadásul a mostani nyilatkozat nem is előzmények nélküli, hiszen még a 2014-es önkormányzati választások előtt a baloldalon zajló osztozkodások és tárgyalások közben állítólag rendkívül megengedő volt budapesti elnökként a DK-val.

A Magyar Nemzet által megkérdezett szocialista politikusok egyébként egyöntetűen állították, hogy nem lehet szó semmifajta „eggyé válásról”, hiszen az az MSZP végét jelentené. Ráadásul mindenki felhozta Gyurcsány Ferencék 2011-es kiválását, többen is az árulást emlegették ezzel kapcsolatban.

Azt is kifogásolták, hogy Kunhalmi Ágnes megfogalmazása szerint Gyurcsány Ferencnek „messzebbre hallatszódik a hangja”, mint egy aktuális MSZP-elnöknek. Ezzel ugyanis a nemrég megválasztott elnöknek, Molnár Gyulának szólt oda. Habár az új elnök is beszélt korábban arról, hogy legalább a vasárnapi ebédhez újra le kell ülni az egykori pártcsaláddal, forrásaink szerint ez közel sem az, mint amiről Kunhalmi Ágnes most beszélt. Vagyis ez nem Molnár Gyula üzenete.

A Magyar Nemzet kereste Kunhalmi Ágnest is, ám lapzártánkig nem értük el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.