Lakáshoz segítették a Hunguard-vezért

Rogán Antal feltalálótársának előlegezett meg egy 82 négyzetméteres lakást az V. kerületi önkormányzat.

Buzna Viktor
2016. 08. 12. 4:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rogán Antal kabinetminiszter feltalálótársának, a Hunguard Zrt. résztulajdonosának előlegezett meg egy nyolcvankét négyzetméteres, V. kerületi lakást Belváros-Lipótváros önkormányzata – tudta meg lapunk. Csík Balázs számára még 2012-ben, vagyis Rogán polgármestersége idején adatott meg a kiváló lehetőség. A Királyi Pál utca 18.-ban található, műemléki védelem alatt álló ingatlan tulajdoni lapjából ugyanis kiderül, hogy a lakásra terhelt 11,6 millió forintos jelzálogra az önkormányzat jogosult. Vagyis a Rogán-körhöz sorolt üzletembernek nem egy hitelintézet, hanem Belváros-Lipótváros biztosított lehetőséget arra, hogy megvásárolhassa az addig önkormányzati tulajdonban álló lakást. Bár arra vonatkozó kérdésünkre, hogy mekkora önrésze volt Csíknak a vásárláskor, a kerület sajtóosztálya lapzártánkig nem válaszolt, az önkormányzati ingatlanelidegenítés folyamatait ismerő forrásunk úgy tudja, jó feltételekkel juthatott a lakáshoz. Az önkormányzati lakást kamatmentesen, akár huszonöt éves futamú részletfizetésre vásárolhatta meg. Ezt egy 2007-es, az elidegenítés szabályait rögzítő önkormányzati rendelet alá is támasztja.

Csík Balázs az elmúlt napokban került ismét a sajtó látókörébe, miután egyre több cikk jelent meg arról, hogy az egyébként offshore-gyanús Hunguardot kormányzati oldalról Rogán Antal erősíti.

Bár a politikus közleményben próbálta bagatellizálni a közte és a cég közötti kapcsolatról szóló híreket, az összefonódást tovább erősítette, hogy a Népszabadság megírta: Rogán és Csík, valamint a Hunguard másik tulajdonosa, Lengyel Csaba közösen jegyeztek be egy digitális aláírással kapcsolatos találmányt. Ezt egyébként szintén az érdekcsoporthoz tartozó cég értékesítette, és a szabadalmat számos közismert nagyvállalat, köztük – ahogy lapunk kiderítette, 2015-ben a Magyar Telekom is megvásárolta.

Bár Csík Balázs a találmány eladását megelőzően kapott segítséget az V. kerülettől, az üzletembernek vélhetően már 2012-ben sem kellett szűkölködnie. Akkoriban ugyanis már vezető tisztségviselő volt a Hunguard Zrt.-ben, ami – az erős fideszes hátszélnek hála – éppen ekkor indult el az „emelkedőn”. A 2012-es 39 millió körüli árbevételből 2014-re száznyolcvanhatmillió lett. A rezsicsökkentes időszakában ugyanis, egy jogszabály-módosításnak köszönhetően a vállalkozás sokáig monopolhelyzetnek örvendett, a közműcégek auditálásához szükséges követelményeknek ugyanis csak a Hunguard felelt meg. Tavaly a cég már 781 millió forint árbevételt könyvelt el.

Az Egyetem térhez közeli Királyi Pál utcai épület lakástulajdonosai között más érdekes neveket találunk. Egy az önkormányzat honlapjáról letölthető 2008-as dokumentum szerint ugyanott vett önkormányzati lakást Prónay-Zakar Gina, Belváros-Lipótváros önkormányzatának korábbi sajtószóvivője. A Csík Balázsnak eladott lakásról szóló hirdetményt ugyanakkor a honlapon nem találtuk meg.

A kerületben megszokott jelenség, hogy önkormányzati házakban Rogán-közeli embereknek adják oda a lakásokat – mondta lapunk megkeresésére Juhász Péter, az Együtt kerületi képviselője. A politikus számos V. kerületi ingatlanpanamára felhívta a sajtó figyelmét, szerinte a gyanú a Királyi Pál utca 18. esetében is fennáll. A Szerb utca 9.-ben huszonkét lakásról tudjuk, hogy fideszes potentátok jutottak hozzá – folytatta. Juhász példaként az alpolgármestert, illetve Kaminski Fannyt, Habony Árpád volt feleségét említi, akinek ingatlana édesanyja nevén van. Az Együtt alelnöke hangsúlyozta, a Szerb utca 9.-et az önkormányzat pénzén újították fel, mielőtt ott a Fidesz-közeli emberek a lakásokhoz jutottak. A Károly körút 26.-os számú társasház esete is hasonló volt – tette hozzá a politikus. A szintén belvárosi ingatlan nemrég a Portik-üggyel kapcsolatban került a hírekbe. A kilencvenes évek híres, jelenleg börtönbüntetését töltő bűnözője egy bírósági meghallgatáson közölte: tízmillió forintnak megfelelő eurót adott át Rogán Antalnak a Károly körút 26. alatti lakás megszerzése fejében. Ugyanabban az épületben öt darab szociális lakást alakítottak ki – folytatta Juhász, valamint hozzátette: Rogán önkormányzata később valamennyi ingatlant eladta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.