Látogatás Voldemort nagyúr panelbirodalmában

A sokat látott egykori leninvárosi nyugdíjasok ilyen kis lopáson már egyáltalán nem akadnak fenn.

Tompos Ádám
2016. 08. 11. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék! – Kicsit furcsán hangzik Tiszaújvárosban a kvótanépszavazás rádióból kiszűrődő szlogenje. Pláne abban a Mamma Rosa étteremben ülve, ahol a 168 óra lehallgatási jegyzőkönyvekre támaszkodó tényfeltáró cikke szerint Mengyi Roland (Fidesz), a térség képviselője állítólag 10 millió forintot követelt vissza egy uniós pályázatból két helyi vállalkozótól – E. Zsolttól és B. Tibortól –, akik szociális szövetkezeti hálózatuk számára szerettek volna a brüsszeli Life-pályázaton működési támogatást igényelni.

Talán épp annál a sarokasztalnál ülünk, ahol akkoriban Mengyi Roland, aki állítólag Voldemort nagyúrnak (a Harry Potter-könyvek gonosztevője) szólíttatta magát a vállalkozókkal. A 168 óra című lap szerint azt közölte a két, azóta meggyanúsított és információnk szerint házi őrizetben lévő vállalkozóval, hogy „alkotmányos költség” címén kér vissza az uniós forrásból: „most öt [millió], ha lezárják, még öt, vagy így, vagy sehogy!”

A Mamma Rosa tulajdonosa szemlátomást nem boldog, amiért étterme így került be a hírekbe. Elárulja nekünk, hogy Mengyi Roland valóban többször megfordult náluk, és vendégként nem is volt vele semmi gond. Ugyanakkor furcsálljuk, hogy állítása szerint rég nem látta, hiszen a tiszaújvárosi Fidesz-iroda mindössze pár perc sétára van innen. – A Mengyi már rég odafönt van – utal a választókerületi elnök Budapestre koncentráló életmódjára az étterem-tulajdonos.

A Mamma Rosa előtt gyér a gyalogos forgalom, csupán egyetlen járókelővel találkozunk. Ő azt mondja, szerinte a vállalkozókat fogják meghurcolni, „ha a politika úgy dönt, hogy ebből az ügyből tényleg ügy lesz”. Szerinte Mengyi Rolandnak kellene elvinnie a balhét.

Tiszaújváros panelházai között átsétálunk a helyi Fidesz-irodához, hátha ott találunk valakit, aki tud valamit a képviselő hollétéről. Ott azonban csupán nagy kupac újság és furcsa felirat fogad: rászorulóknak gyűjt adományokat a város MSZP-szervezetének nőtagozata. Arra, hogy itt valaha járt bárki is a jelenlegi kormánypártból, egy sárgára fakult Fidesz-matricán kívül nem utal semmi.

A szomszéd lépcsőház előtt álló melósok egyike komoly arccal közli: ő bizony nem tudja elképzelni „Voldemort nagyúrról”, hogy korrupciós ügybe keveredett volna, ám nem fejezi be a mondatot, hangosan elneveti magát. Így tesznek társai is, majd egymást licitálva idézgetik fel, hogy melyik korrupciós ügyre emlékezteti őket az uniós pályázati forrás visszajuttatása: egyiküknek az ifjúsági táborok kamufinanszírozója, Zuschlag János (MSZP) ugrik be, másikuknak – ki tudja, mért – a kisgazda Torgyán József valamelyik ügye. De hogy melyik, azt már nem tudják megmondani.

A szomszédos idősotthonban is csak annyit mondanak a magukat csak öreg, sokat látott leninvárosi nyugdíjasoknak nevezők, hogy ilyen kis lopáson már nem is akadnak fenn; ugyanúgy nem foglalkoznak vele, ahogy a többi hasonló történettel sem.

Számos végleg bezárt tiszaújvárosi kocsma után végre találunk olyat is, ami még nyitva van. De itt sem bőbeszédűek a vendégek. Egyikük el is húzza a száját Mengyi Roland nevének említésekor, és válasz helyett meghúzza a Borsodiját. Asztaltársa azt javasolja, menjünk vissza Budapestre, elvégre a 168 óra cikke szerint itt keresték meg a tiszaújvárosi vállalkozók a politikust a támogatás ügyével. Sőt – teszik hozzá – jobb, ha mindjárt egyenesen Orbán Viktorhoz megyünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.