Schöpflin: Semmit nem vonok vissza

Schöpflin György és Szájer József is nyilatkozott lapunknak a disznófejes botrányról.

Markotay Csaba
2016. 08. 22. 20:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem látja szükségét annak, hogy bocsánatot kérjen bejegyzése miatt Schöpflin György, és semmit nem von vissza. Ezt mondta a Magyar Nemzetnek a Fidesz EP-képviselője azután, hogy Twit-ter-bejegyzését tiltakozások kísérték. Schöpflin ugyanis arról írt a közösségi oldalon, hogy disznófejeket lehetne rakni a déli határon épült kerítésre, hogy azok elijesszék a muszlim migránsokat. A képviselő úgy fogalmazott, a „disznófej hatékonyabb lehet az elijesztésben”, mint más, hasonló megoldások.

Az EP-képviselő a Human Rights Watch (HRW) „megrovására” válaszul vetette fel az ötletet. A jogvédő szervezet igazgatója az ellen tiltakozott, hogy ismeretlenek cukorrépából kifaragott koponyákkal igyekeznek távol tartani a bevándorlókat. Erre jött a disznófejekkel kapcsolatos gondolat. Később a brit The Independent is megosztotta a képviselő ötletét, amiről a HRW munkatársa, Andrew Stroehlein a lapnak annyit mondott: „Undorító szavak. Azt hinném, hogy egy neonáci troll írta, nem egy EP-képviselő.” Schöpflin később a The Independent munkatársának azt írta, hogy felvetése hipotetikus volt, egy gondolatkísérlet, és nincs miért bocsánatot kérnie.

– Nem

– röviden ezzel válaszolt arra a kérdésünkre Schöpflin György, hogy nem érzi-e úgy, hogy ezzel megsértette mások vallási érzékenységét.

Lapunknak, illetve a Mandinernek adott rövid nyilatkozatában is azt állította, ezzel nem alázott meg senkit, és csak az igazságot mondta ki, hiszen a muzulmánoknál a sertés, illetve a disznófej haram, azaz tiltott. Ez pedig szerinte puszta ténymegállapítás. A liberálisok tegnapi tiltakozásával kapcsolatban pedig úgy folytatta: lehet, hogy a liberális pártnak ez nem tetszik, de attól még így van, és ha valaki csak egy kicsit ismeri a muszlim vallást, akkor ezt pontosan tudja.

Schöpflin György ezután a kérdés antropológiai elemzésébe kezdett. Közölte, nagyon érdekes, hogy sok mindenki számára mennyire érzékeny dolog a sertés. Az európai fősodor normálisnak tartja, akár hívő keresztény, akár nem, máshol azonban ellenállást szül. Azt nem tudni, hogy más, a disznókat szintén tisztátalannak tartó vallási csoportok kapcsán mi a véleménye a fideszes EP-képviselőnek erről a megoldásról. Szavai szerint egyébként kicsit meglepte a bejegyzés fogadtatása, tegnapig ugyanis mintegy 150, kifejezetten rosszindulatú üzenetet kapott. A nyelvezetük kivétel nélkül szélsőséges volt. – Szabályos Twitter-orkán kerekedett – fogalmazott. Azzal kapcsolatban pedig, hogy egyesek szerint Bayer Zsolt kitüntetése után az ő megnyilvánulása is csak azt igazolja, hogy a Fidesz a társadalmi béke megteremtése helyett az indulatok felkorbácsolásában érdekelt, úgy reagált: „Uborka lettem. Annak van most szezonja. Bayer kitüntetését az én bejegyzésemhez kapcsolni meg végképp komikus.”

A Magyar Nemzet azon felvetésére, hogy miért kellene ilyen módon megoldani a problémát, hiszen épp a Fidesz, illetve Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó hangoztatja, hogy a mélységi határellenőrzés nyomán mára megszűntek a tiltott határátlépések, a Fidesz EP-képviselője megismételte, hogy ez mindössze egy gondolatkísérlet volt.

Megkérdeztük Szájer József fideszes EP-képviselő véleményét is, de azzal hárította el kérdésünket, hogy nem olvasta a bejegyzést. Ezt mondta egyébként még délelőtti tájékoztatóján Halász János fideszes frakciószóvivő is. Szájer József a Magyar Nemzetnek hozzátette, szerinte Schöpflin György „korrekt ember” és európai gondolkodó, akitől távol áll, hogy bárkit bántson. Az MSZP elnöke, Molnár Gyula tegnap elítélte az fideszes EP-képviselő bejegyzését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.