Szellemi holdudvarát építi a Jobbik

Nagyjából százötven értelmiségi előtt, zárt körben beszélt a Jobbik néppártosodásáról és a magyar társadalom problémáiról Vona Gábor.

Katona Mariann
2016. 08. 29. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kísérlet, amelybe bele is lehet bukni – így jellemezte a Jobbik néppártosodását egy zártkörű, kifejezetten értelmiségieknek rendezett találkozón szombaton Vona Gábor. A Jobbik elnöke a Soltvadkerti disputa nevű, nagyjából százötven, a legkülönfélébb területekről érkező szakember, professzor, sportoló vagy éppen színművész részvételével lezajlott találkozón azzal magyarázta a kísérlet lényegét, hogy képes-e egy politikai közösség túllépni a saját árnyékán, képes-e megértetni a sajátjaival, hogy rajtuk kívül másokat is képviselni szeretne.

Ennek kapcsán ismét a hídépítés fontosságát hangsúlyozta, mert szerinte erre van szükség ahhoz, hogy a magyar társadalom jelenleg is tapasztalható általános reménytelenségén változtatni lehessen. Tapasztalatai szerint a nyomor és a szabadság hiánya mellett ugyanis ez okozza ma itthon az embereken eluralkodott fullasztó érzést, és ezeken kell változtatni először. Ez a fajta reményvesztettség szerinte egyébként történelmi okokból a „társadalom karakterhibája, alkati torzulása”, amin azzal lehet változtatni, hogy a bennünk lévő vesztestudatot át kell alakítani győztestudattá.

Egy másfajta reménytelenséget is felvázolt Vona Gábor, azt már politikai reménytelenségnek nevezte. – Úgysem lehet őket leváltani, de nem is érdemes, mert mindenki lop – szerinte így összegezhető ez az érzés, amelynek fenntartása egyébként a mindenkori kormányok érdekében áll. Felidézte, hogy az egyik oldal riogatása szerint „ha nem ránk szavazol, jönnek a nácik”, míg a másik oldal azzal érvel, „ha nem ránk szavazol, visszajönnek a kommunisták”. Miközben pedig a Fidesz vezeti a közvélemény-kutatásokat, a komolyabb időközi választások megmutatták, hogy az embereknek, ha van lehetőségük változtatni, akkor a kormánypártok a politikai reménytelenség ellenére sem tudnak győzni. A pártelnök szerint egyébként a felmérésekben mért erős Fidesz-vezetés nem a kormánypártok érdeme, hanem az ellenzék kritikája, beleértve a Jobbikot is. Nem képesek ugyanis olyan erejű alternatívát felmutatni, amitől az emberek megmozdulnának, és ezzel saját maguknak is szembe kell nézni.

Vona Gábor a nyomor felszámolását nevezte a következő feladatnak, ez már lényegesen kézzelfoghatóbb: a korrupciót kell megszüntetni, az egészségügyet kell rendbe tenni és az oktatást kell megerősíteni. A pártelnök szerint ezeket a problémákat a kormány szándékosan a „menekültpolitika szőnyege alá söpri”. – Ahogyan a szírek elmenekülnek Aleppóból a háború elől, úgy menekül a kormány az egészségügy és az oktatás problematikája elől – mondta. Ezen témák kapcsán viszont – mint mondta – a Jobbiknak túl kell lépnie a jelenlegi jobb- és baloldali politikai térfélen. – A tisztességes munkabér kérdésében baloldalibbnak kell lenni a szocialistáknál, a szuverenitás kérdésében pedig jobboldalibbnak a Fidesznél – magyarázta. A korábban már célként megnevezett győztestudat szerinte mind az oktatáson, mind pedig az egészségügyön keresztül erősíthető. Utóbbit úgy magyarázta, hogy nemcsak a „betegségügyről” kell beszélni, hanem a megelőzésről is, beleértve a lelki prevenciót, vagyis a győztestudat formálását.

A pártelnök külön kitért a korrupció kérdésére, kifejtve, hogy a Fidesz minimalizálta ugyan a szocialisták által folytatott globális korrupciós folyamatokat, de az így megspórolt forrásokat nem a gazdaságba forgatta, hanem a magánjellegű meggazdagodásokat segítette. Ezt pedig még meg is tudja a kormány magyarázni azzal, hogy a tőkés osztályt mesterséges eszközökkel kell itthon megteremteni. Itt egy aktuálpolitikai témát, a fideszes Mengyi Roland Voldemort-ügyként elhíresült esetét említette. Vona Gábor azt mondta: a Fidesz logikája szerint azonban, a Harry Potternél maradva, Mengyi Roland nem is a gonosznak felel meg, hanem a jóságos Dumbledore professzornak, míg „Harry Potter maga Rogán Antal, aki az V. kerületben a titkok kamráját működteti”.

A szabadság hiánya mint a harmadik megoldandó feladat kapcsán a pártelnök kitért arra, hogy a Jobbik a modern konzervativizmust képviseli, ezzel pedig együtt kell védenie mind a külső, mind a belső szabadságunkat. Előbbi a szuverenitásunkat jelenti, amit a baloldali kormányok vettek el, utóbbi pedig egy társadalmi közérzet, lényegében maga a polgári Magyarország, amit a Fidesz számol fel. – A Jobbik, amennyiben kormányra kerül, demokratikusabb és polgáribb Magyarországot teremt, mint a jelenlegi – közölte.

A soltvadkerti találkozón ott volt a korábban már jobbikos programokon a közönség előtt is megjelenő Gregor Bernadett színművész és férje, Szarvas Attila színész, illetve Dózsa László. Több egyetemi oktató is jelen volt, mint például Héjj Andreas, a Pécsi Tudományegyetem professzora, illetve Tanka Endre, a Károli Gáspár Református Egyetem professor emeritusa. A határon túliak közül Popély Gyula egyetemi tanár és Csoltkó Jenő, a Csemadok Országos Tanácsának tagja vett részt a rendezvényen, ott volt továbbá Raffay Ernő, az Antall-kormány államtitkára, Tóth Gy. László politológus és Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázó is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.