Több tízezer túlóra a tűzszerészeknél

Az továbbra sem ismert, mennyit fizet a nemzeti park az aknamentesítést végző tűzszerészeknek.

Buzna Viktor
2016. 08. 16. 6:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hortobágyi Nemzeti Parknál végzett tűzszerész-tevékenység miatt több mint kétszeresére ugrott a katonák munkaterhe – derül ki Vargha Tamásnak, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárának a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezredének túlóráit ismertető válaszából. Az alakulat túlterheltségét feszegető kérdést Demeter Márta, az MSZP honvédelmi szakpolitikusa tette fel. Korábban ugyanis felvetődött a júliusban történt, négy tűzszerész halálát okozó tragédiával kapcsolatban: a balesetben közrejátszott, hogy a tájrehabilitációra felvett uniós támogatás közelgő lejárta miatt sürgethették a terepen dolgozókat.

A válasz mindezt alátámasztja. Míg a 2012-es évben 14 578 órával kellett a katonáknak többet dolgozniuk, a hortobágyi munka megkezdésének évében, 2013-ban ez 34 646 órára nőtt. 2014-ben pedig már 47 ezer munkaórát meghaladó túlórát végeztek a katonák. 2015-ben ez a szám 45 645 volt, s jó eséllyel idén a katonák terhelése újabb rekordot dönthet: eddig közel 31 ezer túlóra áll mögöttük.

Figyelemre méltó, hogy míg 2013-ban közel 27 millió forint túlórapénzt fizetett ki a minisztérium, 2014-ben ez az összeg a felére, 13 203 000 forintra csökkent. Ez azért érdekes, mert a megbízás első időszakában térítésmentesen dolgoztak a tűzszerészek, majd ezen változtattak. Egy kormányrendelet tudniillik lehetőséget ad arra, hogy a Tűzszerész és Hadihajós Ezred megrendelésre mentesítsen területeket, a katonák kérésére ezért a nemzeti park és az alakulat között 2014-ben tárgyalások kezdődtek.

A bérek 2015-ben emelkedtek, s az idén végzett túlórára eddig már mintegy 58 millió forintot fizetett ki a tárca. „Feltételezhető, hogy az alakulat részére a szerződés alapján járó pénzösszeg a szakmai munka költségeit fedezni fogja, azonban a tételes elszámolásra szerepvállalásuk lezárulta után kerülhet sor” – közölte az államtitkár. A válaszból egyébként nem derült fény a nemzeti park, valamint a Tűzszerész és Hadihajós Ezred közötti szerződés részleteire, pedig igencsak lényegesek volnának a júliusi tűzszerész-tragédia hátterének szempontjából.

A Hortobágyon július 1-jén történt baleset. Nem sokkal a műszak vége előtt egy 250 kilogrammos, szovjet gyártmányú repeszromboló felrobbant, ennek következtében négy tűzszerész meghalt, egy pedig megsebesült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.