„A migránsok mindenkit megöltek volna Olaszliszkán”

Mengyi Rolandot ártatlannak, a migránsveszélyt fenyegetőnek tartották a szerencsi fórum résztvevői.

Tompos Ádám
2016. 09. 22. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elborzadva hallgatja több kosztümös, idős hölgy is azt a kérges tenyerű közmunkást a szerencsi Huszárvár előtt, aki lapunknak nyilatkozik. Egyikük még a telefonjából is felnéz, miközben azt hallja a cigány férfitól, hogy a migránsok, pontosabban ahogy ő fogalmaz, „ezek” tíz évvel ezelőtt Olaszliszkán nemcsak Szögi Lajost ölték volna meg, hanem a „lányait is, mindenkit”. A közmunkás szerint reális veszély Északkelet-Magyarországon a migránsügy, mert az ő háromezer fős faluját már háromszáz befogadott bevándorló válságba sodorná. A férfi azt is elmondja, nem vezényelték, önként jött a fórumra. Amikor arról kérdezzük, mi a véleménye Mengyi Rolandról, akinek a mentelmi jogát a legfőbb ügyész kezdeményezésére – üzérkedés és csalás megalapozott gyanúja miatt – felfüggesztette az Országgyűlés, a közmunkás azt mondja, a képviselő ártatlan. – Meg kell várni, hogy a bíróság előtt tisztázza magát – teszi hozzá.

Egy idős asszonnyal is szóba elegyedünk. Arról nem akar szót ejteni, hogy konkrétan miként veszélyeztetné Szerencsen a migráció az itteniek életét. Elmesél ugyan egy történetet, de közben két kézzel akadályozza meg, hogy jegyzetek szülessenek. Kedvesen mosolyog közben. Aztán, mikor Mengyi Rolandra tereljük a szót, ő is a képviselő ártatlanságát hangoztatja. – Augusztus 20-án, amikor ünnepi beszédet mondott, síri csendben hallgatták az emberek, rengetegen! – magyarázza.

Egy copfos, mosolygós hölgy szerint sok probléma van ugyan a régióban, de beszélni kell a migrációról. Ez persze önmagában nem oldja majd meg a gondokat, de azért hátha „előrébb viszi valahogy majd az ügyet”. Mengyi Roland korrupciós ügyéről is kérdeztük, de erről nem akart beszélni.

A képviselő viszont a fórum előtt arról beszélt lapunknak, hogy Borsod nehéz terep ugyan, de mivel kézzelfogható és tetten érhető eredményeket sikerült itt a jelenlegi kormánynak elérni, ezért szerinte a felmerülő problémákra is megoldásra váró feladatként tekintenek „a világos jövőképpel rendelkező” helyiek. Korrupciós ügyéről csak azt ismételte meg kérdésünkre, hogy nem hallgatták még meg, nem idézték még be, bővebb tájékoztatásért pedig a jogi képviselőjéhez irányított minket.

A fórumon Koncz Ferenc szerencsi polgármester arról beszélt, akik itt vannak, azoknak nem kell magyarázni, miként kell majd szavazni október 2-án. Szerinte az a fontos, hogy minél többeket győzzenek meg arról, hogy nemet mondjanak a már négyszáz ember halálát okozó „buta brüsszeli politikára”.

Selmeczi Gabriella azzal kezdte, hogy örömmel jött „a csokoládé fővárosába”. Majd kijelentette, nem fideszesként, hanem magyar nőként, egyszerű állampolgárként, anyaként és persze azért politikusként is arra buzdítja a megjelenteket, hogy ne kockáztassanak, szavazzanak nemmel. – Ne higgyenek azoknak, akik azt mondják, önök itt, Borsodban nem fogják megérezni, ha jönnek a migránsok! – mondta, majd még egyszer, tagolva hozzátette: „Ne higgyenek neki!”

Néma csend volt a teremben, amikor a képviselő a „számunkra, fehér emberek számára” megközelíthetetlen no-go zónákról beszélt, a migránsokat pedig kiapadhatatlan utánpótlású, olcsó munkaerőként jellemezte. Végül arra kért mindenkit, október 2-án a baloldali vezetésű városokban élő barátaik figyelmét is hívják fel a népszavazásra. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.