Amerikai helikopterekre szorulnak a magyar kommandósok

Az elmúlt évek mulasztásai miatt nincsenek megfelelő eszközök.

Zord Gábor László
2016. 09. 21. 10:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden sajtónyilvános rendezvényt tartottak a honvédség újdörögdi gyakorlóterén, ahol a meghívó szerint a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetése tekintette meg a két szerv kommandósainak közös lövészetét. Amiről nem szólt a fáma, s amiről a kora este a helyszínről elbúcsúztatott újságíró kollégák hivatalosan már nem tudósíthattak, az „mindössze” az amerikai Black Hawk (Fekete Sólyom) helikopterek megjelenése volt, melyek légiparádéba illő, a Tapolca–Nyirád útról jól megfigyelhető gyakorlatokat folytattak a magyar kommandósokkal az alkonyatban.

A HM titokgazdái és kommunikátorai ugyanakkor elkövettek egy hibát: a rendezvényen végig jelen lévő katonai sajtó fotóalbumot tett ki a minisztérium honlapjára, melyek között a Simicskó István miniszterről és Hajdu János TEK-főnökről készült protokollképek mellett a Black Hawkokról készült fotók is szerepeltek. A hibára akkor ébredtek rá, amikor ma reggel sajtóérdeklődést kaptak a képek kapcsán, ám akkor gyorsan ki is javították azt: a nemkívánatos felvételeket törölték, helyük az album képnézegetőjében azonban még utána is ott maradt, üresen.

A titkolózás oka információink szerint kettős.

Az egyik, hogy az ilyen, jellemzően este vagy éjszaka végrehajtott kommandós rajtaütésekhez nem rendelkezik megfelelő helikopterekkel a honvédelmi tárca, mely az elmúlt években hagyta elsorvadni a szocialista kormányok idején – igaz, csak csírájában, de – megteremtett éjjellátó képességet. A döntéshozók annak ellenére sem vették komolyan ezt a kérdést, hogy az éjjellátóval felszerelt kutató-mentő helikopterek hiánya miatt a honvédség tíz évvel a hejcei szlovák repülőkatasztrófa után sem lenne képes éjjel, rossz időben egy hasonló tragédia esetén beavatkozni.

Amikor aztán a Hende Csaba vezette HM a szovjet gépekből álló flotta hadrafoghatóságát 2013-ban – mulasztásaival – engedte történelmi mélypontra süllyedni, a szolnoki forgószárnyas alakulat kénytelen volt felfüggeszteni az éjjellátó szemüveggel folytatott repüléseket, több évnyi kiképzési erőfeszítést veszni hagyva. A 21. századi haderőkben példátlanul cikinek minősülő hiányosság pótlása egyes információk szerint már folyamatban van, a nemrég Oroszországba javításra kiküldött, jövőre elkészülő Mi-17-eseken állítólag helyreállíthatják, illetve megteremthetik az éjjellátós repülések képességét. Ezen túlmenően úgy tudjuk, lenne lehetőség a légi mentőktől leselejtezett, a honvédség által nemrég átvett Ecureuil könnyű helikoptereket is úgy átalakítani, hogy pilótáik viselhessenek éjjellátó szemüvegeket, s ezáltal gyakorolhassák ezt a veszélyes, de katonai értelemben rendkívül értékes repülési módot.

A képességhiányos időben azok az amerikai Black Hawk helikopterek szolgálhatnak megoldással, melyeket erősítésként dobott át a tengerentúli haderő Európába Oroszország elrettentésére. Ha éjszakai feladatot kell gyakorolniuk, a magyar kommandósok – így a honvédség szolnoki 2. Különleges Rendeltetésű Ezrede – ezekre támaszkodhatnak, mint például most, a Fekete Hattyú fedőnevű hadgyakorlat idején is, illetve kedden Újdörögdön, a HM-rendezvény nem nyilvános részén. A honvédelmi vezetés érzékenységét fokozhatja, hogy egy korábbi ilyen gyakorlatot a budapesti amerikai nagykövet, Colleen Bell a Black Hawk gépek magyarországi marketingjére használta fel. Mint megírtuk, a diplomáciai protokoll feszegetésével arra is vállalkozott a hollywoodi exproducer, hogy a helikopter fedélzetére csörlőzzék, ami nem veszélytelen manőver. A nagykövet „alakításáról” akkor is felkerült egy videó a minisztérium honlapjára, melyet aztán cikkünk nyomán eltávolítottak, hogy rövid idő elteltével ismét megjelentessenek.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az amerikai Black Hawk gépek magyarországi akciói kapcsán nemrégiben fotózási engedélykérelemmel fordultunk a HM-hez, melyben külön kihangsúlyoztuk, hogy mindenben figyelembe vennénk a kommandós műveletek érzékenységét, az azzal járó korlátozásokat (jellemzően ilyen, hogy a különleges katonák arcát felismerhetetlenné kell tenni a publikált felvételeken). Választ kérésünkre nem kaptunk, ahogy tegnapi, témába vágó telefonos megkeresésünkre sem kaptunk visszahívást.

Az LHSN szakportálnak a rendezvény közelében készült fotóit Facebook-oldalukon megtekinthetik, ezekből egyet engedélyükkel cikkünkben is közöltünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.