Eltakarítják a családi klánt a hatalomból?

A hamis diplomával pozíciót fogó Szatmáryné Jahl Angélát kitették a BKIK-ból

MNO
2016. 09. 15. 7:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnökség zárt ülésen döntött: minden kamarai tisztségéből felfüggesztik Szatmáryné Jahl Angélát – írja a Népszabadság. Egy etikai vizsgálat ugyanis két esetben megállapította, hogy Szatmáryné a kamara szabályzata alapján alkalmatlan a kereskedelmi tagozati elnöki, illetve a küldötti pozícióra. 

A döntést nem kapkodták el, Szatmárynét ugyanis még 2010-ben ítélték el jogerősen két év próbaidőre közokirat-hamisításért. A korábban BKIK-főtitkári pozíciót is viselő Szatmáryné ugyanis 2005-ben egy tanácsadói munkakörre jelentkezett a kamaránál, s az önéletrajzához egy hamisított diplomát csatolt. A bűnügy ellenére Szatmáryné ezután is hosszú éveken át a BKIK meghatározó személyisége volt – írják.

A mostani felfüggesztés után a BKIK küldöttgyűlésének kell arról döntenie, hogy visszahívják-e Szatmárynét a tisztségeiből. Ez késő ősszel vagy jövő év elején történhet meg attól függően, hogy – mint több forrásunk is sejtette – addig több más ügy is előkerül-e Szatmárynéval kapcsolatban, amit még ki akarnak vizsgálni vagy sem.

Idén tavaszig a BKIK elnöke az a Szatmáry Kristóf volt, aki Szatmáryné fia, korábban államtitkár, most miniszteri biztos, és a Fideszben frakcióvezető-helyettes és képviselő.

Emellett a Szatmáry családot erős szálak fűzik a kamarában komoly lobbierőt képviselő CBA áruházlánchoz, így Szatmáryné Jahl Angéla az elnöke a több CBA-s prominenst felvonultató Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetségnek. A szövetség volt az egyetlen kereskedelmi szervezet, amely nyíltan kiállt a vasárnapi boltzár mellett – hívja fel a figyelmet a Népszabadság.

A Szatmáry család felett az év elején kezdtek gyűlni a viharfelhők, amikor Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is nyíltan szembefordult a BKIK-t szerinte „családi biznisszé” alakító Szatmáry-klánnal. Végül idén már­ciusban Szatmáry Kristóf helyett Kiss Zoltánt választották meg a kamara elnökévé. Ezt köve­tően nemrégiben Szatmáryné Jahl Angéla még meg tudta szerezni a kereskedelmi tagozati elnökséget, ám hírlett, hogy a kamarán belül ekkor már elkezdték felgöngyölíteni a Szatmáry-éra problémás ügyeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.