Határvadász-toborzó szomáliai jelentkezővel

Hegesztő, büntetés-végrehajtási alkalmazott, unokáját kísérő nagymama is az érdeklődők között.

Tompos Ádám
2016. 09. 19. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan csoszog végig egy idős férfi a Tokaj centrumában található büfébódék mellett, és jól megnézi magának a lehullott levelek közé felállított hirdetőtáblákat. Itt toboroznak határvadászokat a borsodi rendőrök. Az idős úr minden begyűjthető kiadványból kér egyet, majd csoszog is tovább. A jelentkezési lapokat nem magának, hanem a vejének kérte.

– Hegesztőként dolgozik, de az elég bizonytalan munkahely, viszont dolgozni azt kell, most sem tudott eljönni, azért küldött engem – mondja lapunknak. Majd mielőtt bármit kérdeznénk, kinyitja a jelentkezési lapot, végigsimít a címen, véletlenül épp az ott olvasható „járőrtárs” szóra mutat, és ellentmondást nem tűrve közli: amikor a migránsok fegyverrel jönnek a határra, akkor bizony a határvadász élete is bizonytalan. Ezután aktuálpolitikai síkra tereli a beszélgetést. – Itt van ez a népszavazás, ha sikeres lesz, kilépünk az unióból. És akkor vissza kell fizetnünk a sok támogatást! Lesz itt államadósság – mondja.

 

A toborzás délután már Szerencsen folytatódott. A kontraszt hatalmas: a lehullott levelek által ölelt vendégcsalogató tokaji bódék helyett csikkekkel körbedobált, a posztkommunizmus által alaposan megtépázott Szerencse Áruház előtt ácsolják össze asztalukat az egyenruhások. Már a kipakolásuk alatt három érdeklődő lép oda hozzájuk, átveszik a jelentkezési lapokat, és sietnek is tovább.

Rajtuk kívül többen is érkeznek, akik csak mosolyognak, amikor meglátják a toborzóstandot. A fiatal párok pedig egymást heccelik. Egy görnyedt nagymama és nyurga unokája viszont hosszan érdeklődik a pultnál. A 14 éves fiú rendőr szeretne lenni. Állítja: ő bizony már most sem félne, ha a határra vezényelnék szolgálatra. – Dehogynem félnél! – torkolja le a nagymama, majd folytatja: mondtam is a rendőrnek, hogy ez bizony veszélyes egy szakma, mire ő csak annyit mondott, hogy a kéményseprőnek lenni sem egyszerű, mert bele lehet esni a kéménybe. A beszélgetést végül azzal zárják, hogy van még négy éve a fiúnak, addig gondolkodnak.

Őket egy köpcös, kopasz férfi követi, csuklóján narancssárga és nemzeti színű szilikon karkötők. Egyik kezében az összetekert jelentkezési lapot tartja, másik karját rózsaszínbe öltözött kislánya húzza. – Nem jelentkezni szeretnék, csak tájékozódni, lehet, hogy átkéretem magam – mondja a büntetés-végrehajtásnál dolgozó egykori kőműves. Már a bv-t is azért választotta, mert eredeti szakmájában nem volt munka. – Hát nézze meg, mi van itt? Semmi. Bezárt a cukorgyár, bezárt a csokoládégyár – sorolja. Nem bánja majd, ha esetleg messze kerül Szerencstől, szeretne kimozdulni „a rács mögül”, ahol tíz évet húzott le, és állítása szerint nagyon megviselte. Mesélne még, de a kislánya már nagyon húzza, odább is állnak.

Az utolsók között egy szomáliai–magyar fiú érkezik a szerencsi toborzóhelyre. – Magyar vagyok, természetes, hogy a határt meg kell védeni a veszélytől – mondja a göndör hajú, Mogadishuban született srác, aki nincs túl jó véleménnyel a kormány népszavazással kapcsolatos kampányáról. – Túl sok – mondja fintorogva, majd elmagyarázza, hogy a terrorcselekményeket nem igaz muszlimok követik el, hiszen az ilyesmit a Korán tiltja.

Hosszas töprengés után lép csak a pulthoz egy hosszú hajú fiú. Érdeklődni jött csak, 21 éves, de nincs érettségije, úgyhogy ő nem alkalmas, de azért elveszi a jelentkezési lapot, úgy megy be az áruházba sört venni. – Nem is szeretnék kimondottan határvadász lenni – mondja, miután az üveg felét már kiitta. Elgondolkodik egy pillanatra, és lassan közli, mi is szeretne lenni igazából: megbecsült állampolgár. Meghúzza a sörét, elindul ő is, de a jelentkezési lapját a bolt melletti padon felejti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.