Kivonultak a tiltakozók a városligeti fórumról

A park ügyében a falig is elmegyek, azon túl nem – mondta Persányi Miklós.

2016. 09. 22. 5:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárt mindenféle párbeszéd vagy egyeztetés a Városliget több mint 150 milliárd forintos állami fejlesztésének felelősei, illetve a beruházást ellenző Ligetvédők között – derült ki tegnap azon a Liget Park elnevezésű fórumon, amelyet Persányi Miklós, a projekt kert- és tájépítészeti feladatainak miniszteri biztosa szervezett. A Ligetvédők még a fórum előtt egyértelművé tették: csak akkor hajlandók tárgyalni, ha az illetékesek azonnali hatállyal felfüggesztik a zajló munkálatokat, továbbá egyetlenegy épület (múzeum) építéséről sem lehet szó, csak a Városliget mint park felújításáról. A tiltakozók szeptember 24-re nagy tüntetést szerveznek.

– Egyetlen fát sem engedünk kivágni, minden megalomán beruházást megakadályozunk – hangoztatta Várnai László XIV. kerületi önkormányzati képviselő a CivilZugló Egyesület nevében, majd társaival regisztrált és bement Persányi Miklós fórumára, ahol a miniszteri biztos ismertette: hatásköre kizárólag a Liget Budapest projekt parkfelújítással kapcsolatos kérdéseire terjed ki, az építkezésekre nem. – Nem értek egyet a Városliget beépítésével, de erről szó sincs. A park jelenlegi megújítási lehetősége csak a reformkori fejlesztésekhez hasonlítható. A teljes értékű zöldterületek négyzetmétereinek a száma, akárcsak az épületek összterülete és a vízfelszín, nő, míg a lekövezett felületeké csökken – hangsúlyozta Persányi Miklós. Bejelentette: további fórumokat szervez a jövőben, és a Ligetvédők véleményére is kíváncsi. A miniszteri biztos közölte: nem ígérheti, hogy egyetlenegy fát sem vágnak ki, de azt igen, hogy minden egyes döntést megalapozott vizsgálat előz meg; határoznak új növények ültetéséről, és ha szükséges, a meglévők ápolásáról is.

A fórumon egy Greenpeace feliratú pólós férfi nyilatkozatra akarta bírni a biztost arról, hogyan újítható meg a liget épületek nélkül. Persányi közölte: épületek eddig is voltak a ligetben, ezután is lesznek. – A zöldterületekért elmegyek a falig, de a falon túl nem – szögezte le, erre a teremből kivonult a kérdező, a Ligetvédők és a Levegő Munkacsoport képviselője is. Ezután a Garten Studio Kft. illetékese ismertette Heinrich Nebbien 1816-os terve alapján készített nyertes tájépítészeti pályázatát, amelynek kiviteli tervéhez várják a civilek, a budapestiek javaslatát.

A ligetben a korábbi tervekkel szemben a Dózsa György út mentén csak egy múzeum és egy színház épül, további új épület a Petőfi Csarnok helyén és a volt Hungexpo területén lesz, illetve újjáépítik a Közlekedési Múzeumot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.