Magyarország nem vonzó

Inkább Nyugaton próbálnának szerencsét a vendégmunkások.

Bodacz Péter
2016. 09. 17. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mikro-, kis- és középvállalati szektorban nincs túl nagy mozgástér a bérek emelésére, ezért a fizetések utáni adók, járulékok mérséklésével lehet valamelyest javítani a helyzeten – fejtette ki a lapunknak nyilatkozó munkaerőpiaci elemző. Mint azt Rudi Péter, a Manpower Group szakértője elmondta, a nemzetközi cégek rendszerint az alacsony hozzáadott értékű munkaköröket, így a gyártást, összeszerelést hozták térségünkbe, ezeken a területeken pedig biztosan nem lesz olyan bérfelzárkóztatás, mint a magasabb képzettséget és kreativitást igénylő területeken. A hazai munkaerőhiány vendégmunkásokkal való pótlását illetően rámutatott arra is, hogy Magyarország legfeljebb az ukrán, esetleg szerb munkavállalók számára lehet vonzó, de például a Romániából érkezők számára már aligha. Mindebben fontos szerepe van annak, hogy az itteni bérek a bulgáriai keresetekkel említhetők egy napon.

Ha a munkavállalók jobb megélhetés reményében elindulnak a környező országokból, akkor többségük aligha áll meg Magyarországon, inkább nyugatabbra költöznek, ahol adottak a jobb munkafeltételek és a hazainál négyszer-ötször nagyobb bérek – fogalmazott Rudi Péter, megjegyezve: a helyzet nehézségét jelzi, hogy a kivándoroltak jelentős részét pusztán jobb fizetésekkel már nem lehetne hazacsábítani, szükség lenne a munkafeltételek javítására. A magasabb hozzáadott értékű tevékenységek felfuttatásához a kutatási-fejlesztési területeket is erősíteni kellene, amellyel hazánk vonzóvá válna az IT-szakemberek számára. A Manpower friss felmérése szerint egyébiránt a munkaadók 15 százaléka tervez létszámbővítést, 76 százalékuk azonban nem változtatna jelenlegi dolgozói állományán.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasznak adott interjújában megerősítette azon korábbi felvetését, mely szerint a hiányszakmákban átmenetileg lehetővé kell tenni, hogy az uniós tagállamokból vagy szomszédos harmadik országból oldják meg a foglalkoztatást. A gazdasági tárca vezetője a pályakezdő munkanélküliek 16-17 százalékos arányának csökkentését tartotta a legfontosabb szempontnak, aminek eléréséhez új munkahelyeket kell létrehozni.

Varga Mihály a hét elején arról is beszámolt, hogy a közterhek csökkentése keretében legközelebb a járulékokat mérsékelhetik; az őszi adótörvénycsomagban lesznek a munkaerőpiacot, a foglalkoztatást kedvezően érintő javaslatok. Az átképzés felgyorsításával pedig a közmunkások és a munkanélküliek helyzetén kívánnak javítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.