Megbetegedések tízezreit lehetne megelőzni

Jól járhatnánk, ha még több oltást tennénk kötelezővé. Jelenleg súlyos tízezrekbe kerülnek a vakcinák.

Kuslits Szonja
2016. 09. 24. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon jelenleg nem kell tartani a kanyarójárványtól, hála a megfelelő átoltottságnak. A betegség azonban gyorsan terjedhet, ha nem immunis a szervezet. Elég, ha néhány percig egy légtérben tartózkodik valaki a fertőzött személlyel – közölte lapunkkal Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának korábbi vezetője.

A héten arról lehetett olvasni, hogy Romániában kanyarójárvány pusztít, a bukaresti egészségügyi minisztérium szerint az év első hónapjában 675 megbetegedést regisztráltak. A betegség két kisgyerek halálához vezetett, egy harmadik esetében pedig feltételezhető, hogy a kanyaró közvetve okozhatta a halálát. A fertőzés gyorsan terjed, a minisztérium ezért a „felelőtlen oltásellenes kampányt” okolja. A legtöbb (több mint kétszáz) kanyarós esetet Kolozs és Beszterce-Naszód megyében regisztrálták, Maros megyében 145, Arad megyében pedig 113 fertőzést jegyeztek fel.

Ócsai Lajos szerint bár megfelelő a hazai oltási rend, vannak olyan vakcinák, amelyek jelenleg csupán ajánlottak, ám azokat kötelezővé kellene tenni. Ilyen a bárányhimlő elleni vakcina, a betegségből ugyanis évente 40 ezer fertőzést is regisztrálnak Magyarországon, és a humán papillomavírus (HPV) elleni vakcina, mely a méhnyakrák bizonyos típusai ellen véd. Utóbbit egyébként a 7. osztályos lányok ingyenesen megkaphatják, amennyiben kérik. Mivel nem kötelező, hanem ajánlott oltásokról van szó, az említett kivételtől eltekintve fizetni kell értük a patikákban. A bárányhimlő esetében 18-20 ezer forint körüli összeget, míg a három oltásból álló négykomponensű HPV-vakcináért összesen 54 ezer forintot, a kilenckomponensűért pedig 84 ezer forintot.

A védőoltásokat ellenző csoportok Ócsai elmondása szerint hazánkban is akadnak, ám a szakember elmondása szerint ők is csupán addig hangosak, míg a magyar járványügyi helyzet jó. Az ÁNTSZ volt főosztályvezetője úgy véli, ha ez másként volna, ők is átgondolnák a véleményüket. Hiszen ha magas az oltottak aránya, az meg tudja védeni a „potyautasokat”, ám ha ez változik, akkor előfordulhatnak megbetegedések.

Romániában egyébként más a jogrend, mint hazánkban, az ottani oltásellenes hangok 2014 óta hallatszanak erősebben. A védőoltás megtagadásánál gyakran a vallási meggyőződésre hivatkoznak, ám a szakértő szerint a hivatalosan bejegyzett egyházak közül egyedül a Jehova Tanúinak tanaiból vezethető le a vakcina megtagadása. Ott is kizárólag abban az esetben, ha emberi vérből készült oltóanyagról van szó. Ilyen esetekben ők másfajta oltást kapnak.

Ócsai Lajos – aki az életkorhoz kötött, kötelező védőoltási rend híve – arról is beszélt: 2011-ben Romániából már érkeztek hazánkba kanyarós betegek. A szomszédos országban akkor még súlyosabb járvány tombolt, több ezren betegedtek meg. Azt, hogy nálunk nem tört ki járvány, annak köszönhettük, hogy megfelelő volt a beoltottak száma. Így tehát hiába érkeztek hozzánk fertőző betegek, nem volt, aki elkapja a betegséget, mert az oltásnak köszönhetően védettek voltak az emberek. Öt évvel ezelőtt egyébként az Európai Járványmegelőzési és -védelmi Központ (ECDC) adatai szerint Franciaországban több mint 14 ezer, Olaszországban 4549, Spanyolországban pedig 1789 megbetegedést regisztráltak.

Magyarországon, ha a szülő megtagadja, hogy gyermekének beadják a kötelező védőoltást, akkor azzal nem egyszerűen törvénysértést követ el, hanem saját gyermeke, illetve környezete egészségét veszélyezteti – erről az ÁNTSZ tájékoztatta korábban lapunkat. Mint írták, a jogszabályok arra is lehetőséget biztosítanak, hogy ilyen esetekben eljárás induljon a szülő ellen, pénzbírságot szabjanak ki, végső esetben pedig akár átmeneti gondozásba is vehetik a gyermeket. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke arról tájékoztatott: bár bizonyítani nem tudják, tisztában vannak vele, hogy a szülők olykor csak papíron adatják be a vakcinákat, ehhez nyilvánvalóan orvosi segítséget kapnak, aki aláírja nekik a szükséges dokumentumokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.