Profi munkát végzett a Teréz körúti robbantó

Tűzszerészek szerint az elkövető nem először robbanthatott.

MNO
2016. 09. 28. 5:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Profi munka volt a szombati körúti robbantás, az elkövetőt vagy kiképezték, vagy önállóan, akár az internetről is megszerezhette a szükséges ismereteket – írja tűzszerészi véleményekre hivatkozva a HVG.hu.

„A kamerafelvételen szakmai szempontból egyetlen fölösleges mozdulatot sem látni. Látszik, hogy nincs benne félelem, az egész nagyon kiszámított. Amiből az következik, hogy pontosan ismerte az eszközét, pontosan tudta, mit csinál. Ez az ember nem először robbantott, ha nem is élesben, de szerintem gyakorolhatott. Hogy nem először machinált ilyen szerkezettel, az biztos – mondta a lapnak ez egyik megkérdezett tűzszerész. – Látszik a felvételen, ahogy majdnem 18 percen át azon a szakaszon járkál, nézelődik, nem zavarja, hogy mi van nála. Ez mutatja, mennyire bízott az eszközben, tudta, hogy nem fog idő előtt működésbe lépni.”

A HVG.hu valamennyi forrása azt erősítette meg, hogy irányított támadás volt vagy a két rendőr valamelyike, vagy általában a rendőrség ellen.

A támadáshoz használt robbanószerkezetet a „szegények bombájának” nevezik, mivel házilag összeállítható, összetevői minimális költségből beszerezhetők. Az egyik szakértő szerint a nagy fényhatás miatt pirotechnikai eszközökhöz, tűzijátékokhoz használt vagy azokból kiszerelt összetevője is lehetett a repeszbombának. Másikuk úgy véli, hogy a házilag készült elegyek némelyikét még a robbanószerekre profin kiképzett keresőkutyák sem találják meg, és ez elég ijesztő.

„Mindenki annyira aljas dolognak tartja, ahogy lesben állt. Még nem tudni, mi volt pontosan az indíték, de a két rendőrnek esélye sem volt, hogy megakadályozza ezt” – mondta az egyik szakértő, aki szerint a támadás jellege és kivédhetetlensége miatt a legbelső szakmai körök is „sokkot kaptak”.

A lap egy jelenleg biztonsági, korábban nemzetbiztonsági szolgálatoknál dolgozó informátora szerint a robbantás utáni rendőrségi kommunikáció botrányos volt, ezért le kellene mondaniuk a felelősöknek, hiszen 20 órán át nem közöltek semmilyen információt, teret engedve ezzel a találgatásoknak, a rémhíreknek. Úgy véli, sokkal hamarabb lehetett volna képeket, videofelvételeket megosztani az elkövetőről, hiszen a körút ezen része erősen be van kamerázva.

A HVG forrásai azt is óriási hibának nevezték, hogy a rendőri vezetők bemutatták a hangfelvételt arról, ahogy a kevésbé sérült járőr segítséget kér. Ezt hangulatkeltésnek tartják, amely még a rendőrség presztízsét is rombolja.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.