Toboroznak az állami ünnepségre

Ezúttal az aradi vértanúk október 6-i emléknapjához kapcsolódó állami megemlékezésekre vár diákokat a HM.

Hutter Marianna
2016. 09. 20. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal az aradi vértanúk október 6-i emléknapjához kapcsolódó állami megemlékezésekre vár diákokat a Honvédelmi Minisztérium nemzeti rendezvényszervező főosztálya – tudta meg a Magyar Nemzet. A tárca iskolánként 10 tanuló részvételére ad lehetőséget.

A lapunk birtokába került levél szerint a cél, hogy a diákok ünnepekhez, megemlékezésekhez kapcsolódó tapasztalatait személyes élményekkel is gazdagítsák, így közelebb hozva számukra a tankönyvek lapjairól ismert eseményeket. Ennek jegyében a diákok részt vehetnek Magyarország lobogójának felvonásán és félárbócra engedésén katonai tiszteletadás mellett, koszorúzáson a Fiumei Úti Nemzeti Sírkertben, illetve egy többállomásos, történelmi áttekintést nyújtó, vezetett sétán.

A minisztérium meghívása kísértetiesen hasonlít a toborzásra a tavaly március 15-i ünnepségre, amiből azután lett országos botrány, hogy a Váci Madách Imre Gimnázium nevelőtestülete nyílt levélben utasította vissza a meghívást. Döntésüket azzal magyarázták: az intézmény „pedagógusai nem támogatják és nem is szervezik meg a diákok politikai színezetű rendezvényeken való részvételét”.

Az október 6-i invitálás eljutott a budapesti Teleki Blanka Gimnáziumhoz is, amelynek igazgatója – egyben a Tanítanék mozgalom egyik vezetője –, Pukli István is visszautasította, hogy diákokat küldjön az állami rendezvényre.

– Az állami ünnepségeken elhangzanak utalások gazdatestekre és mindenféle állatokra, s nem szeretném, ha vallási és világnézeti semlegességükben megsértenék a diákjaimat – indokolta döntését az iskolaigazgató lapunknak. Erről egyébként rendelkezik a nemzeti köznevelési törvény is, amely kimondja: a nevelési-oktatási intézményben az ismereteket, a vallási, világnézeti információkat tárgyilagosan, sokoldalúan kell közvetíteni, tiszteletben tartva a gyermek, a szülő, a pedagógus vallási, világnézeti meggyőződését. Pukli István a megjegyzésével többek közt arra utalhatott, hogy Orbán Viktor az idei március 15-i ünnepen úgy fogalmazott az ellenzékről: „gazdaállat híján meg vannak számlálva a napjai”.

Az iskolaigazgató arra is felhívta a figyelmet, a jogszabályok szerint nem lehet az intézményen kívül iskolai foglalkozásokat tartani, csak ha megszervezik a diákok oda-vissza utazását, amit a meghívás alapján nem látott garantáltnak. Problematikusnak tartotta azt is, hogy nem derült ki, ki és milyen módon gondoskodik a tanítási időben megtartott tanítási órák pótlásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.