Tüntetnek Nagy Imre miatt

Konferencián vitatnák meg a volt miniszterelnök akadémiai tagságát.

Győr Ágnes
2016. 09. 16. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Imre politikai pályafutásának sötét oldalát a hajdani miniszterelnök halála és a forradalomhoz kapcsolódó kultusza miatt Magyarországon tabu firtatni, holott Rákosi Mátyás közvetlen utasítására, minden érdemi vizsgálat nélkül kényszerítették az akadémikusokat a megválasztására – állítja Félix Péter, aki kutatásai során jutott erre a megállapításra. A mártír miniszterelnök 1955. április 28-án egy levelében maga is azt írta: „A Magyar Dolgozók Pártja központi vezetősége 1955. április 14-i határozatában visszahívott minden funkcióból, amelyeket a párt bizalmából tölthettem be. Ezért bejelentem, hogy a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagságáról ezennel lemondok.” Egy évvel később (1956. szeptember 28-án) ugyan visszavonta korábbi álláspontját, és kérte az akadémiai tagság visszaállítását, viszont arról Félix szerint az MTA közgyűlése sohasem szavazott. Az újságíró felidézte, Hóman Bálint egykori kultuszminiszter esetében – aki történészként kiemelkedő tudása alapján lett akadémikus, a kizárása indokául felhozott háborús bűntett vádja alól pedig tavaly márciusban felmentették – az MTA hallani sem akar akadémiai tagságának visszaállításáról. Nagy Imre esetében viszont elzárkóznak attól, hogy legalább megvitassák tagsága kikényszerítésének körülményeit.

Az újságíró elmondta, Lovász László, az MTA elnöke korábban ígéretet tett arra, hogy szeptember végén szerveznek egy konferenciát a témáról, ettől azonban az akadémiai elnök egy, a napokban kelt levelében már elzárkózott. Lovász ebben arra utalt, tavasszal tartanak egy konferenciát, a téma a magyar tudósok sorsa a Rákosi-korszakban, s javasolni fogja, hogy a rendezvény keretében beszéljenek Nagy Imre akadémiai tagságáról is. Egyúttal nyomatékosította: nem ért egyet „semmilyen akadémiai tagság posztumusz és visszamenőleges megváltoztatásával”. Lovász véleménye az, hogy „egy intézmény tagsága történelmének része”, „arról pedig, hogy kinek a tagsága volt megérdemelt, és kié nem, a tudománytörténészek dolga kutatni”.

Félix Péter ezt az érvelést azonban nem fogadja el. Korábban éppen emiatt szervezett tüntetéseket az MTA épülete, illetve Lovász László otthona elé. Az újságíró tegnap és ma is tüntetett volna az akadémiai elnök házánál, ám a demonstrációra a rendőrség nem adott engedélyt (holott korábban lehetett tüntetni Lovász otthonánál). A rendőrség szerint az akció miatt sérülhet az adott utcában lakók magánszférához való joga, ez pedig „túlmutat az arányosan elvárható tűrési kötelezettségen” – mondta lapunknak a tüntetés szervezője.

Az újságíró hozzátette, szombaton az MTA épülete előtt fognak tiltakozni, hogy elérjék: a testület vizsgálja meg Nagy Imre akadémiai taggá választásának körülményeit.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.