Valóban folyamatban van a ZSKF megvétele

Első körben nem vettek tervbe változtatást, a későbbiekben azonban elképzelhetőnek tartanak bizonyos profilbővítést.

Velkei Tamás
2016. 09. 01. 7:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valóban folyamatban van az ügylet – reagált lapunknak Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a Válasz.hu azon értesülésére, amely szerint a zsidó felekezet megvásárolja a Zsigmond Király Egyetemet üzemeltető ZSKF Fenntartó Kft.-t. Mivel a tranzakció még nem zárult le, Köves Slomó a vételárról egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Ahogy arra is későbbi választ ígért, mióta fontolgatja az EMIH az egyetemet működtető cég megvásárlását, illetve a világi oktatási piacon való megjelenést.

Kérdésünkre, miszerint átalakul-e a tanintézmény profilja, úgy felelt: első körben nem vettek tervbe változtatást, a későbbiekben azonban elképzelhetőnek tartott bizonyos profilbővítést.

Az EMIH eddig héber–magyar két tannyelvű bölcsődét, óvodát és iskolát tartott fenn, valamint ortodoxrabbi-képzést indított, továbbá 2003-ban megalapította a Zsidó Tudományok Szabadegyetemét is. Egy, az EMIH támogatói körébe tartozó brüsszeli alapítvány pedig több magyarországi sajtóérdekeltségben (Klubrádió, 168 Óra) ugyancsak befolyást szerzett.

A hírről beszámoló portál szerint az EMIH és köre inkább a republikánus elkötelezettségű amerikai zsidó közösséggel áll kapcsolatban, vagyis a portál úgy véli, a megújuló Zsigmond Király Egyetem biztosan nem fog hasonlítani a „Soros György-féle – a nyílt társadalom mestereit képző – Közép-európai Egyetemre (CEU)” – bár hogy milyen összefüggés lenne a két intézmény között, arra nem térnek ki a cikkben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.