A népszavazás után vérszemet kap a Jobbik?

Az ellenzéki párt attól tart, hogy Brüsszel ki fogja használni a referendum érvénytelenségét.

Katona Mariann
2016. 10. 06. 10:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár a Jobbik is a népszavazáson való részvételre és a nem szavazatra buzdított az elmúlt hetekben, a párton belül úgy vélik, az érvénytelen referendummal megtört a Fidesz verhetetlenségének mítosza. A Magyar Nemzet jobbikos forrásai azzal érveltek, hogy a kormányzati kampányra költött töméntelen közpénz és a jelentős médiatúlsúly ellenére is kiderült, hogy a Fidesz legyőzhető. Ez pedig egyfajta trendforduló a magyar belpolitikában, amit ki akarnak használni. – Ezek után vérszemet kaphatunk – fogalmazott egyik politikusuk, hozzátéve, hogy reményeik szerint végre a migráció mellett olyan témák is egyre erőteljesebben megjelenhetnek, amelyekkel a Fideszt sarokba lehet szorítani. Itt az ellenzéki pártok részéről folyamatosan hangsúlyozni próbált oktatást, egészségügyet, illetve a korrupciót emlegették, amelyről egyébként a hamarosan aktuálissá váló, általuk kezdeményezett valódi nemzeti konzultáció is szól.

A Magyar Nemzet jobbikos forrásai mindenesetre komolyan tartanak attól, hogy Brüsszel miként fogja kihasználni az érvénytelen népszavazást. Azt mondták, érzik a felelősségüket abban, hogy a kvótákat ne lehessen majd bevezetni itthon. Ha dominálni nem is tudják majd a közbeszédet, arra fognak törekedni, hogy a kormány és a kormánypárt szerintük meggyengült pozíciója mellett ők erősebbnek tűnjenek.

Informátoraink szerint azzal, hogy a kormány gyengült a népszavazás után, a Fidesz is tisztában van. Ismerve a „Fidesz-logikát”, szerintük most az következhet, hogy a korábbinál is erősebben támadják a Jobbikot. Ennek egyébként már vannak jelei: Vona Gábor pártelnököt egy olyan lesifotós figyelte meg, aki korábban a Spéder Zoltán nagyvállalkozót lejárató, a kormányközeli médiumokban lehozott riportokhoz készített felvételeket, Volner Jánost, a párt frakcióvezetőjét pedig állítólag egy „kormányzati körökkel jó kapcsolatot ápoló vállalkozó” zsarolta meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.