Abszurd hatósági ellenállás

A Kehi által feltárt kettős elszámolás nem feltétlenül ok a nyomozásra.

Horváth Csaba László
2016. 10. 06. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kettős elszámolás nem bűncselekmény a rendőrség szerint, ha nem szándékosan követik el. Többek között ez derült ki a Staudt Gábor jobbikos országgyűlési képviselő által kikért dokumentumokból. Ezek alapján példátlan jóindulattal viszonyultak a különböző nyomozó hatóságok azokhoz a korrupciógyanús ügyekhez, amelyek miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) tett feljelentést 2011 és 2013 között. A rendőrség, az ügyészség és az adóhivatal összesen 66 feljelentést utasított el – ebből 31 hűtlen kezelés gyanújával született – vagy szüntette meg ezekben a nyomozást. Ezek többsége a korábbi szocialista kormányokhoz köthető, amelyekben a Fidesz–KDNP feltétlen elszámoltatást ígért. A Kehitől kikért adatok szerint a hatóságok olykor érthetetlen magyarázattal tagadták meg a nyomozást.

Bár a szervezet többször fordult panasszal a Legfőbb Ügyészséghez, általában nem történt semmi. Figyelemre méltó a csaknem ötvenmilliárd forint összértékű ügyek közt a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. egyes ingatlanjainak eladása. A feljelentés szerint 2005-ben az állami cég két ingatlanját egy multinacionális cég kívánta megvásárolni, amire 200 millió forintot szánt. Az adásvételről évekig tárgyaltak, ám végül a MÁV Zrt. egy harmadik félnek adta el az ingatlanokat, mindössze 35 millió forintért. Utóbbi társaság két hónap múlva 167 millióért adta tovább a telkeket az eredeti tárgyalópartner megbízottjának, akitől végül a multicég 221 millió forintért vette meg az ingatlanokat. A rendőrség ugyanakkor úgy látta, hogy nem állapítható meg az ügyben bűncselekmény. Indoklásuk szerint a MÁV Zrt. könyv szerinti érték feletti áron adta el az ingatlanokat, így vagyoni hátrány nem keletkezett.

Szerepel az elutasított feljelentések közt az állami vasúttársaság egy korábbi ügylete is. A MÁV Zrt. három vonalának villamosítása miatt kötött koncessziós szerződést egy olaszországi céggel. E szerződés alapján az olasz partner létrehozott egy társaságot, amelynek részére több mint négy és fél milliárd forintot fizettek ki, méghozzá ellenszolgáltatás nélkül. A Kehi megállapítása szerint a felek szándéka valójában egy beruházás megvalósítása volt, a megkötött szerződés pedig a jogszabályi előírások megkerülésére irányult. Ugyanakkor a Központi Nyomozó Főügyészség úgy látta, nem állapítható meg az ügyben bűncselekmény elkövetése, ezért lezárta a nyomozást. Indoklásában a hatóság kifejtette, hogy bár a szóban forgó szerződés „gyakorlatilag színlelt volt”, vagyoni hátrány megállapítására irányuló szándékot nem állapítottak meg. Nem mellékes körülmény, hogy az ügyészségi vélemény szerint, ha a MÁV Zrt. hitelből fedezte volna a beruházást, az „kedvezőtlenül érintette volna Magyarország nemzetközi megítélését és a makrogazdasági adatokat”.

Nem történt bűncselekmény a rendőrség szerint akkor sem, amikor a Talentum Alapítvány 2005-ben több támogatást is kapott két minisztériumtól, ám 23 darab számlát mindkét támogatási összeg esetében is elszámolt a szervezet. A nyomozók szerint azért nem követett el senki bűncselekményt, mert az alapítványi elnök és dolgozói részéről nem vetődött fel, hogy szándékosan használták volna fel kétszer a számlákat. A rendőrség szerint így pedig a kettős elszámolás a hanyag munkavégzésre vezethető vissza, ezért büntetőjogi következmények nem állapíthatók meg.

A rendőrség szerint az sem minősül bűncselekménynek, hogy a Vásárhelyi Vidék Jövőéért Egyesület tanulmányokat rendelt, ezek ellenértékét az alapítványhoz kötődő jogi személyeknek utalták vissza.

A Jobbik az ügyek kapcsán Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, azt tudakolva, azok miért nem jutottak el a vádemelésig. Staudt Gábor azt is firtatta, vajon ki nem ért ahhoz, amit csinál: a Kehi tesz-e indokolatlanul feljelentéseket, vagy a nyomozó hatóságok kezelik nagyvonalúan ezeket. Az ellenzéki politikus jelezte azt is, hogy az ügyben a Kehit felügyelő Miniszterelnökséget is megkereste.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.