Egyeurós árajánlat

Az eladást akadályozhatja az MKB Bank jelzálogjoga. Az előfizetők már a lap megszűnéséről kaptak levelet.

Horváth Csaba László
2016. 10. 11. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerintem eddigi formájában többet nem jelenik meg a Népszabadság, de nem adjuk fel a reményt. A szerkesztőség és a tartalom megmarad, utóbbi pedig továbbra is fájni fog azoknak, akikről szól – erről beszélt tegnap lapunknak Pető Péter, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese. Másodszorra sem sikerült a szerkesztőségből kizárt újságíróknak bejutniuk a napilap székházába, hogy visszakapják személyes holmijukat. Igaz, kora estére az újság munkatársai már ígéretet kaptak arra, hogy ma hozzájuthatnak személyes tárgyaikhoz.

Egyre feszültebb ugyanakkor a hangulat az újságírók közt. Annak ellenére ugyanis, hogy a lap tulajdonosa, a Mediaworks Zrt. és a Népszabadság főszerkesztője folytatta volna az egyeztetést az újság jövőjéről, erre nem került sor, mert a kiadó betegségre hivatkozva lemondta a tegnapi találkozót. Tegnap esti hír, hogy Katona Viktor, a Mediaworks szombaton kinevezett pénzügyi és operatív igazgatója és megbízott vezérigazgatója egészségügyi okok miatt máris kérte munkaviszonya megszüntetését, valamint lemondott igazgatósági tagságáról is.

A Népszabadság szerkesztősége a folyamatos jogsértések miatt kedden jogi lépéseket tesz a kiadóval szemben – mondta Murányi András a Hír TV stúdiójában.

Murányi András főszerkesztő viszont a Népszabadság régi-új, Bécsi úti székháza előtt bejelentette: a szerkesztőség megtette árajánlatát Heinrich Pecinának, a Mediaworks tulajdonosának. Mint mondta, azt kérték, hogy a Népszabadsággal kapcsolatos jogok kerüljenek a szerkesztőséghez. – A vételárat egy euróban állapítottuk meg, ami, ha igazak az ötmilliárd forintos veszteségről szóló hírek, kifejezetten jutányos – közölte Murányi. Nem biztos, hogy az esetleges vásárlás sikerül majd, ugyanis tegnap a lap újságíróinak birtokába került dokumentumból kiderült, hogy a Népszabadság és a NOL.hu márkanéven az MKB Bank jegyzett be nemrég jelzálogjogot. Ez azt is jelentheti, hogy a közelmúltban állami tulajdonba került, majd privatizált pénzintézet hozzájárulása szükséges az eladáshoz. Pető Péter szerint ezért sokkal valószínűbb, hogy a tulajdonos egyáltalán nem akarja majd eladni az újságot.

– Pillanatnyilag azért fizetnek minket, hogy ne írjunk semmit – ezt már egy másik népszabadságos újságíró mondta a helyzet abszurditására utalva. Nevezetesen arra, hogy cikkeiket nem közölhetik, mert csupán a munkavégzés alól vannak felmentve, ha mégis publikálnának, veszélybe kerülhet a jogosan járó bérük.

A lap munkatársai azt is megjegyezték, hogy a kiadóvállalat több törvénysértést is elkövethetett azzal, hogy tájékoztatás és minden előjel nélkül egyszerűen kizárta az újságírókat a szerkesztőségből. Hargitai Miklós újságíró, szakszervezeti vezető közölte, a törvények szerint a felfüggesztés előtt 15 nappal tájékoztatni kellett volna őket.

A napilap helyzetét ráadásul tegnap tovább gyengítette egy különös baklövés. A hétvégi botrány után ugyanis a Népszabadság több előfizetője is olyan levelet talált a postaládájában, amelyben az állt: a Népszabadság megszűnt. A leveleket a Magyar Posta kézbesítőcégének alvállalkozója juttatta el a címzettekhez. Mivel a lapot egyelőre csak felfüggesztette a tulajdonosa, megkerestük a postát a különös levélről érdeklődve. Az állami társaság azt közölte, leányvállalatuk alvállalkozója – a Roditi Kft. – a posta kézbesítőtársaságának beleegyezése nélkül, tulajdonképpen magánakciót végrehajtva tájékoztatta az előfizetőket, így jogosulatlanul használta a kézbesítő logóját.

A Mediaworks tegnap este hangsúlyozta: a társaság elkötelezett a nyílt és jóhiszemű tárgyalások mellett. Közleményük szerint a napilap főszerkesztője a nap folyamán tájékoztatta a Mediaworksöt és annak tulajdonosát, a VCP-t a vételi szándékról. Ezen érdeklődést a kiadó és annak tulajdonosa pozitívan értékeli, ezért kedden tárgyalást kezd a főszerkesztővel a potenciális akvizíció részleteiről – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.