Elhunyt Stefan Lázár

Rövid, súlyos betegség után elhunyt lapunk németországi tudósítója.

Stier Gábor
2016. 10. 03. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor utoljára Óbudán találkoztunk, elkísért a megállóig. Közben kis kitérővel megmutatta a szülői házat. Ekkor láttam először, hogy kicsit elérzékenyül. Mert ha valakiről meg lehetne mintázni az örök optimizmusnak, az élet szeretetének, a vidámságnak a szobrát, akkor az István volt. Igen, mert egymás közt természetesen így szólítottuk. Mindig volt egy jó szava, az arcokra mosolyt csaló története, amikor a telefonban szomorú, fáradt, ne adj’ isten, elkeseredett hangot hallott. Amikor pedig hazalátogatott – s ezt évente többször is következetesen megtette –, a témák megbeszélése után mindig felvetette, hogy mikor megyünk el együtt kedvenc piano bárjába. Élvezni Budapest, a pesti éjszaka hangulatát. Mert kétségkívül szerette új hazáját, otthon érezte magát Kölnben, de Budapestre, különösen pedig Óbudára mindig hazajárt.

Hiszen ezt a szót, hogy haza, igazán az értheti, aki távol él tőle! István fiatalon, 1956-ban hagyta el Magyarországot. Mint annyian, előbb Ausztriába került táborba, majd onnan Svájcba, hogy aztán Németországban leljen új otthonra. Zürichben jobb híján virtuóz bárzongoristaként finanszírozta egyetemi tanulmányait. A germanisztikából szerzett diploma után az egykori tehetséges középtávfutó a kölni testnevelési főiskolán folytatta tanulmányait. Így aztán nemcsak szerette, hanem értette is, amiről sportújságíróként írt vagy beszélt. Előbb a Deutschlandfunk és a Deutsche Welle rádióállomásoknál volt párhuzamosan a magyar és a német adás szerkesztő riportere. Ezután a közszolgálati tévé, az ARD nyugat-németországi csatornájához, a WDR sportosztályához került, ahol egyebek mellett több olimpiáról tudósította a vívás, az öttusa, a szánkó és a bob versenyeit. El lehet képzelni, mi játszódott le a lelkében, amikor például a magyar és a német párbajtőrözők küzdelmeit közvetítette! Ám senki nem foghatta rá, hogy elfogult lett volna. Szakmaisága megkérdőjelezhetetlen volt. Ugyanezzel a hitelességgel tudósította a német futball sikereiről, kulisszatitkairól évtizedekig előbb a Népsportot, majd a Nemzeti Sportot. S ugyanezzel az alázattal és témaérzékenységgel nyargalt át a politika területére, s értesülhettek a német belpolitika fejleményeiről közvetítésével az Új Magyarország, a Napi Magyarország, majd a Magyar Nemzet és a Heti Válasz olvasói. E sport és a politika iránti érzékenységének és saját személyes tapasztalatainak lenyomataként maradt A vereség forradalma címmel ránk kiváló könyve, amelyben az 1954-es berni vereség és az 1956-os forradalom közötti összefüggéseket boncolgatja. Nem véletlenül mondta róla a hazai rádiózás ikonja, ha itthon marad, a nagy riporterek között lett volna. Így viszont a német és a magyar sajtó is gazdagabb lett írásaival, közvetítéseivel.

Fordulatokban gazdag, megpróbáltatásokkal teli, mégis irigylésre méltó életút az övé. Amiért a legjobban irigylem, hogy élete utolsó pillanatáig aktív volt és írt. S amit a legjobban sajnálok, hogy végül sohasem mentünk el együtt egy piano bárba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.