Felpörög a hazai kóseripar

Jelentős felvevőpiacuk lehet az Egyesült Államokban a Magyarországon megtermelt kóser élelmiszereknek.

Győr Ágnes
2016. 10. 06. 13:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkapta a közvetett állami tulajdonban lévő Agro Rehab Kft. a közelmúltban az amerikai hatóságoktól az engedélyt ahhoz, hogy kóser zöldségeit a tengerentúlon értékesítse – tudta meg lapunk Szabó Györgytől, a cég ügyvezető igazgatójától. A kóser termékek exportjáról azután kérdeztük az illetékest, hogy Magyar Levente, a külügyi tárca gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a közelmúltban az Egyesült Államokba látogatott. A politikus többek közt kereskedelmi célú megbeszéléseket folytatott azokkal a kóser élelmiszereket forgalmazó nagy cégekkel, amelyek szívesen felvennék vagy bővítenék a kapcsolatokat a magyar partnerekkel. Az Agro Rehab 2014 óta foglalkozik kóser brokkoli és karfiol termesztésével, és a jövőben kínálatukat spenóttal is bővítik. A jelenleg négy hektáron, speciális fóliasátrak alatt termelt 100-100 tonna zöldség nagy része egyébként eddig is külföldi piacokra került. Kérdésünkre, hogy mitől kóser egy zöldségféle termelése, az ügyvezető igazgató azt válaszolta: a kóserság ez esetben a teljes rovarmentességet jelenti. A fóliasátrak nem engedik be a rovarokat, és megakadályozzák azt is, hogy kifejlődjenek a zöldségeken a kártevők. A társaság azért brokkoli és karfiol termesztésével kezdett el foglalkozni, mert ez a két zöldségféle mosással nem tehető utólag kóserré.

Az Egyesült Államokban rejlő piaci lehetőségek kapcsán Szabó György igen ambiciózusan fogalmazott. Szerinte a magyar mezőgazdaság az amerikai kóser mezőgazdasági és konzervipari termékeknek akár 70 százalékát is képes lenne előállítani. Hozzátette, azt a kósersági igazolást, amellyel a cég dolgozik, valamennyi zsidó vallási irányzat elfogadja.

– A kóser élelmiszerpiac folyamatosan növekszik. Különösen Észak-Amerikában, ahol a vallásos zsidókon kívül az egészséges táplálkozás hívei is előszeretettel keresik az ilyen élelmiszereket – erről beszélt lapunknak az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija is. Köves Slomó szerint a hazai kóser élelmiszerek terén több trend is megfigyelhető. Drasztikusan megnőtt az elmúlt években azoknak a megkereséseknek a száma, amely kósersági felügyeletet kérő cégektől származik [a kósersági felügyelet a termesztési folyamat egyfajta kontrollját jelenti – a szerk.]. A kóser zöldség termesztésén kívül szintén jelen van a kóser tej és a kóser libamáj előállítása. Utóbbiakban az EMIH is érdekelt. Terveik szerint ugyanis a jövő év elején megnyílik Magyarországon a világ második, a kóser eljárásnak megfelelő hízottlibamáj-üzeme. Az elsőt – amely szintén Magyarországon, Jászberényben található – izraeli befektetők hozták létre tíz éve, és szinte kizárólag izraeli piacra termel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.