„Felporszívózták” a Teréz körutat a nyomozók

Zsebkendők és italosüvegek is szerepelnek a robbantó elleni esetleges bizonyítékok között. Rengeteg a lakossági bejelentés.

Szabó Dániel
2016. 10. 17. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeptember 24-i Teréz körúti robbantás után a nyomozók gyakorlatilag felporszívózták a környéket. Információink szerint a bomba alkatrészei mellett az utcán eldobott üdítődobozokat, szövetdarabokat és papír zsebkendőket is összegyűjtötték, hogy később ezeket is bizonyítékként használják fel a tettes elleni eljárásban. Úgy tudjuk, a tárgyakat és az azokról begyűjthető nyomokat még most, több héttel a támadás után is szakértők vizsgálják. Nyomozati forrásaink hangsúlyozták, hogy a laikusoknak a bizonyítékok szemétnek tűnhetnek, de fontos szerepük lehet, ha az el­követőt azonosítanák. A felvételeken ugyan nem ismerhető fel a robbantó, de a tárgyakról rögzített nyomok a bíróságon igazolhatják, hogy az őrizetbe vett személy valóban a helyszínen volt.

Továbbra is az a legfontosabb, hogy a szemtanúk jelentkezzenek a rendőrségnél: a vallomásaik alapján pontosítható az elkövető személyleírása, és a viselkedéséről is hasznos dolgok derülhetnek ki. A most rendelkezésre álló videofelvételek alapján úgy tűnik, hogy egy 25–35 év közötti férfi volt az elkövető, aki részletesen megtervezte a robbantást, hogy merre távozzon, milyen ruhát viseljen. A különböző helyszíneken készült felvételeken még a járásképe és a testtartása is megváltozott, de szinte biztos, hogy ugyanaz a személy látható rajtuk.

A nyomozók azt is kizárták, hogy a társa lett volna az a férfi, aki a detonációról készült videó­kon félreérthetően viselkedett. Forrásaink elmondták, kihallgatták és igazolták az alibijét, nem volt kapcsolatban az elkövetővel.

Csütörtökön Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy már több mint 870 lakossági bejelentés érkezett a hatóságokhoz a bűncselekménnyel kapcsolatban. Ennél bővebb tájékoztatást a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adott.

Azt azonban megerősítette, hogy továbbra is várják annak a szemtanúnak a jelentkezését, aki a robbantás előtt nem sokkal a Dob utcai Queen’s Court Hotelben és a Rebo bárban járt. Még mindig keresik azt a kerékpárost is, aki a robbantásról közzétett videofelvételeken látható, és pillanatokkal a támadás előtt járt a helyszínen. Emellett a nyomozók kérik, hogy aki felismeri az elkövetőt, a hollétéről, valamint a ruházatáról bármilyen információ­val rendelkezik, jelentkezzen a rendőrségnél vagy az ügyészségnél. A szeptember 24-i robbantásban két rendőr sérült meg súlyosan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.