Már nevekről egyezkedik a háttérben az MSZP és a DK

Még az érintettek sem tudtak arról, hogy szerepelnek a listán, vagy éppen ellenkezőleg, nincs esélyük.

Katona Mariann
2016. 10. 31. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már megállapodott az MSZP és a DK a 18 budapesti egyéni választókerület felosztásáról – legalábbis erről írt hét végén a kormánypárti Magyar Idők. Egy birtokukba került dokumentumra hivatkozva mutatták be, hogy a tervek szerint 11 helyen MSZP-, 7 helyen pedig DK-politikus indulna a 2018-as választásokon, ráadásul neveket is közöltek.

A Magyar Nemzet információi szerint a lista valóban létezik, és már több héttel ezelőtt elkészült. Azonban a dokumentum inkább csak a két párt kívánságait tartalmazza, döntés pedig egyáltalán nincs róla. Forrásaink ugyanakkor kritizálták, miért kellett korai szakaszban lévő egyeztetésekről ilyen szintű táblázatot készíteni, ahogyan azt a kérdést is feltették, hogy egyáltalán ki adott mandátumot az MSZP nevében tárgyaló politikusoknak – információink szerint Kunhalmi Ágnesnek és Molnár Zsoltnak – minderre. Hivatalos döntés ugyanis erről az MSZP-nél még nem született, ráadásul a párt elnöke folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy minél szélesebb együttműködésre van szükség.

Mindenesetre tény, hogy a szocialista párton belül komoly vitákat szült a kiszivárgott anyag, hiszen sokan meglepődtek az azokon szereplő neveken. Egyik legnagyobb felháborodást az keltette, hogy az Újpestet is magában foglaló választókerületben a lista szerint a DK-s Varju László indulna. Pedig ez a legerősebb szocialista fellegvárak között van, az általában győzelmet hozó Kiss Péter körzete volt, és halála után Horváth László (szintén MSZP) is nyerni tudott ott. A Magyar Nemzet több forrása is kifogásolta, hogy még az érintettek sem tudtak arról, hogy szerepelnek ilyen listán, vagy éppen ellenkezőleg, ne lennének esélyesek egy-egy körzetben az indulásra. Vidéken pedig leginkább az okozott felháborodást, hogy ha Budapesten ilyen egyszerűen eldőlnek ezek a dolgok, akkor a helyi egyeztetésekbe se akarjon beleszólni az országos pártvezetés.

Hivatalosan egyébként az MSZP és a DK is cáfolta a megállapodásról szóló hírt. Mindkét párt úgy fogalmazott, hogy a Magyar Idők hazudik. A szocia­listák szerint a „fideszes pártmédia” azért terjeszt hamis híreket, hogy ellentétet szítson az ellenzéki oldalon. A DK azt is hozzátette, hogy Gyurcsány Ferenc soha egyetlen alkalommal sem folytatott megbeszéléseket, tárgyalásokat a budapesti választókerületekről, mi több, egyetlen más választókerület két párt közötti felosztásáról sem. Ám a lap nem is állította, hogy Gyurcsány Ferenc tárgyalt volna, és a Magyar Nemzet is úgy tudja, a DK-t alelnökük, Molnár Csaba képviselte az egyeztetéseken. A két párt azt is igyekezett leszögezni, hogy céljuk a minél szélesebb megállapodás 2018-ra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.