Megdöbbentően korán halnak a magyarok

Feltűnően le vagyunk maradva mind a mediterrán, mind a skandináv országokhoz képest.

Kuslits Szonja
2016. 10. 27. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a többi visegrádi országban jövedelemtől függetlenül szinte mindenkinek javult az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférése, Magyarországon ez csak a népesség magasabb jövedelmű 60 százalékáról mondható el. A legszegényebb 20 százaléknak ráadásul jelentősen, közel 30 százalékkal rosszabb a hozzáférése az egészségügyi ellátáshoz – derült ki az Eurostat friss adataiból, amelyeket a Tárki most megjelent, Társadalmi riport 2016 című kötete idéz.

Feltűnően le vagyunk maradva a tanulmány szerint mind a mediterrán, mind a skandináv országokhoz képest, ha a képzetlen férfiak egészségi állapotát vizsgáljuk. A három másik visegrádi országban (Csehország, Lengyelország, Szlovákia) az alacsonyan iskolázott fér­fiak 40 éves korukban 10-11 évvel rövidebb életre számíthatnak, mint a mediterrán és skandináv országokban élők, miközben a magasan képzettek esetében ez a hátrány csak 3-4 év. Magyarországon a mutatók szerint ha nem is sokkal, de ennél is rosszabb a helyzet.

Mint a szerzők közlik, 2013-ban egyedül Litvánia volt rosszabb helyzetben, mint Magyarország, ott ugyanis a mien­kénél valamivel magasabb gazdasági fejlettség mellett a 40 éves korban várható élettartam még alacsonyabb volt. Ám az összes többi posztszocialista ország vagy hasonló egészségi állapotot ért el, de lényegesen alacsonyabb gazdasági fejlettségi szint mellett, vagy a hozzánk hasonló gazdasági fejlettségi szint mellett lényegesen magasabb várható élettartamot.

Kiderült az is: a teljes népességre vonatkoztatott várható élettartam sokkal alacsonyabb nálunk, mint Nyugat-Európában, és az alacsonyan képzett férfiak súlyos hátrányban vannak a társadalom többi csoportjához képest. Az országon belül is nagyok az eltérések: a legrosszabb helyzetű kistérségek férfilakosságának születéskor várható élettartama 13 évvel alacsonyabb, mint a legjobb helyzetű kistérségben lakóké.

Magyarországon egyébként a dohányosok aránya a harmadik, az elhízottaké a második legmagasabb az Európai Unió országai között, és hazánkban a harmadik legmagasabb a rossz minőségű lakásban élők aránya is. A mutatók alapján az alacsonyabb státusúak különböző okok miatt nagyobb eséllyel válnak dohányossá, túlsúlyossá vagy elhízottá, illetve élnek az egészségre káros környezetben. Vagyis az életmód és a fizikai környezet is közvetíti a társadalmi státus hatását az egészségre. A rossz eredmények egyik oka az lehet, hogy nem megfelelő az ágazatra fordított közkiadások mértéke. A tanulmány szerint ugyanis az egy főre jutó magyar egészségügyi köz­kiadás 2013-ban mindössze az EU15 átlagának 37 százalékát érte el. A szakértők által is gyakran emlegetett, jelentős probléma, hogy 2013-ban a GDP csupán 4,9 százalékát fordították egészségügyi közkiadásokra, miközben ez a szám 1992-ben még hat százalék volt. Ez a trend szinte egyedülálló az EU-ban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.