Parkoló miatt nem lesz szuperkórház?

Nem akadályozza a fővárosi kórházfejlesztéseket az Etele térre tervezett ideiglenes olimpiai sportcsarnok.

Kuslits Szonja
2016. 10. 05. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem akadályozza a fővárosi kórházfejlesztéseket az Etele térre tervezett ideiglenes olimpiai sportcsarnok, a dél-budai centrumkórház ugyanis egyébként sem feltétlenül épülhetne azon a területen, ahová a sportlétesítményt terveznék – tudta meg lapunk. A kormánypárti Magyar Idők számolt be arról, hogy egyes tervek szerint nem szuperkórház, hanem sportcsarnok épülhet majd Kelenföldön az Etele téren, a területért legalábbis komoly verseny folyik. Arra a néhány még üres dél-budai ingatlanra ugyanis, amelyek a tervezett kórháznak is megfelelő helyszínt biztosíthatnának, új sportlétesítményt terveznek. A Fővárosi Közgyűlés szeptember 28-i ülésén elfogadott, a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszín-kiválasztási javaslat szerint önálló sportlétesítményként szerepel egy röplabdacsarnok a Kelenföldi pályaudvar közelében.

Alaposabban megvizsgálva a terveket kiderül: az ideiglenes röplabdacsarnok a BKV Zrt. egyik területén kapna helyet, ahol tavaly decemberben nyílt meg egy P+R parkoló. A Gyergyótölgyes utca és a Somogyi út sarkán – a korábbi ideiglenes parkoló helyén – épült modern, beléptetőrendszerrel ellátott és kamerával megfigyelt, 247 férőhelyes P+R parkolót a mozgáskorlátozottak és a családosok is akadálymentesen használhatják. Ezen a területen azért is volna problémás a dél-budai centrumkórház megépítése, mert az új parkoló kialakítására EU-s forrásokat használtak fel, nem kevesebb mint 680 millió forintot, melynek jelentős részét vissza kellene fizetni, ha a területet más célokra akarnák használni.

Megtudtuk, több terület is kiesik abból a körből, ahol felépülhetne a centrumkórház, a BKK ugyanis további parkolókat tervez a környékre. Az M4-es metró kelenföldi végállomásánál négy helyszínen összesen 1500 férőhelyes P+R parkoló létesül: kettő az őrmezői, kettő az Etele téri oldalon – olvasható a BKK honlapján. Három parkoló már elkészült, a negyedik – a MÁV használaton kívüli vágányainak helyén, mintegy 500 férőhellyel – építési munkáira kiírt közbeszerzési eljárás folyamatban van. A cél az, hogy az utolsó parkoló építése is befejeződjön 2016 végéig.

Vagyis hiába bontanák le idővel az ideiglenes sportcsarnokot, a kórház felépítésére alkalmas terület a BKK-parkolók miatt jelentősen szűkül. Ráadásul a Portfólió.hu tegnap arról számolt be: hivatalosan is bejelentette a Futureal, hogy egy Újbudára tervezett, hétszintes plázafejlesztésük előbérletét külföldi bérlők számára is elérhetővé tették. Az épület alapterülete várhatóan 53 ezer négyzetméter lesz. A 444.hu információi szerint a pláza az Etele téren épül majd meg.

Új épületben a Sportkórház

A dél-budai kórház helyszíne mellett várhatóan ma határoz a kormány arról, hogy hova költözik majd az Alkotás utcából a Sportkórház. Az intézménynek egy kormánydöntés miatt 2017. június 30-ig kell elhagynia jelenlegi telephelyét, melyet a Testnevelési Egyetem vesz majd birtokba. Eddig több lehetséges új helyszín is szóba került, ilyen volt a Honvédkórház mellé emelt vagy a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi úti klinikai tömbjéhez csatolt új épület, de könnyen lehet, hogy egy harmadik, eddig ismeretlen helyszín mellett köteleződik el végül a kabinet. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora korábban arról beszélt lapunknak: jelenlegi helyén nem alkalmas a megfelelő betegellátásra a Sportkórház, ezért fontos, hogy olyan területre költözzön, ahol a legjobb feltételek adottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.