Sokan posztolják érvénytelen szavazólapjukat

Lehet-e ebből baj? A szakértő szerint ha Magyarország jogállam, nem szankcionálható az, aki ezt megteszi.

SzE
2016. 10. 02. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) iránymutatása szerint nem szabad lefotózni az érvénytelen szavazólapot, mégis egyre többen készítenek és posztolnak ilyen képet a közösségi oldalakon. Teszik ezt annak ellenére, hogy pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság a Magyar Kétfarkú Kutya Párt e célt szolgáló mobiltelefonos applikációját is súlyosan jogsértőnek titulálta. Ez az alkalmazás arra szolgál, hogy az érvénytelenül szavazók megoszthassák a szavazólapjukról készült fotókat.

Az NVB azért kezdett el vizsgálódni az ügyben, mert a „Szavazz érvénytelenül!” mobilapplikációt egy magánszemély kifogásolta. A bizottság ennek adott helyt, Patyi András testületi elnök pedig a döntési javaslat előterjesztésekor elmondta, hogy az érvénytelen szavazatok megosztására készített applikáció már túlmegy azon a határon, amelyet „viccként” lehet elkönyvelni a kampányban, a választási rendszer alapelemét, a szavazás titkosságát tervezi megsérteni. A bizottsági tagok egyetértettek abban, az applikáció a választási rendszerbe vetett közbizalom megingatására alkalmas.

Arról is egyhangúlag döntöttek, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulnak, hogy vizsgálja ki, törvénysértő-e az applikáción megvalósuló személyes adatkezelés. Az NVB arról is határozott, hogy feljelentést tesz a rendőrségen.

Érvénytelen szavazólapjukról a Kétfarkú alkalmazásától függetlenül is sokan tesznek közzé képet, így megkérdeztük, mit gondol erről a Nemzeti Választási Iroda. Mondani mindössze annyit tudtak, hogy ez ellentétes a Nemzeti Választási Bizottság applikációra vonatkozó iránymutatásával, de azt nem tudták megmondani, hogy az a szavazópolgár megsért-e bármit, aki mégis posztolja érvénytelen szavazatáról készült fotóját.

Közölték, hogy erről maximum a választási bizottság tudna állást foglalni, már amennyiben valaki ezzel kapcsolatban panaszt tesz, újságírói felvetésekre viszont nem válaszolnak.

Az érvénytelen szavazólapok fotózásáról és azok közzétételéről megkérdeztük Kaltenbach Jenő jogtudóst, az állam- és jogtudományok kandidátusát, a Magyar Közigazgatási Intézet korábbi főigazgató-helyettesét és megbízott főigazgatóját. A PM fővárosi képviselője nem gondolja, hogy a képek közzétételének bármilyen szankciója lehetne. Véleményét azzal indokolja, hogy a titkos szavazás egy jogosultság, intézménye pedig arra szolgál, hogy mindenki szabadon, önálló akarata szerint dönthessen a feltett kérdésekről. Viszont ennek titkosságáról bárki lemondhat, véleményét senki nem köteles véka alá rejteni. Álláspontja szerint ezt a Nemzeti Választási Bizottság állásfoglalása nem írhatja fölül, azt pedig nem lehet büntetni, ha valaki közzéteszi szavazólapja fotóját. Már amennyiben Magyarország jogállam. Illetve ahogy Kaltenbach fogalmaz: „Elvileg nem lehetne szankcionálni, de láttam én már karón varjút.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.