Tízből hárman hazaviszik az urnákat

Keveseknek futja koporsós szertartásra. Félmillió forintra becsülik a temetési kiadásokat.

Velkei Tamás
2016. 10. 31. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anyagi okok miatt egyre többen választják a legolcsóbb temetkezési formát, manapság tízből hárman hazaviszik szeretteik hamvait – derült ki a 4Life Direct friss magyarországi felméréséből, amelyet temetkezési vállalkozók körében végzett. Ennek a költsége országosan változó, a temetkezési vállalkozók adatai alapján a hamvak kiadása 58 ezer forinttól kezdődik, de az összeget sok tényező befolyásolhatja. A végösszeg nagyban függ attól, hogy hol történt a haláleset, milyen távolságra kell az elhunytat szállítani, illetve hány napig kell hűteni a holttestet, boncolás esetén a holttest felöltöztetésének díjával is érdemes számolni. Mindent összevetve a halálozással járó költségek legkevesebb 90 ezer forintba kerülnek, de némelyik vidéki temetkezési vállalkozásnál a legolcsóbb temetés is bruttó 200 ezer forint.

Vatikán: A hamvaknak a temetőben a helyük

Temetkezési útmutatást közölt a vatikáni Hittani Kongregáció a napokban, hangsúlyozva, hogy az egyház a hívők számára nem engedélyezi az elhunytak hamvainak otthoni őrzését, valamint a hamvak szétszórását sem.

Az elmúlt ötven évben, a hamvasztók megjelenését követően alapvetően megváltoztak a temetkezési szokások. Míg korábban elképzelhetetlen volt, hogy az elhunyttól ne hagyományos, koporsós temetéssel vegyenek végső búcsút, addig ma egyre ritkább ez a típus. A fővárosban mindössze a búcsúztatások 10-15 százaléka koporsós.

A változások mögött leginkább anyagi megfontolások húzódnak, ami a megtakarítási szokások átalakulásával is összefügg. Régen a halálra való készülésnek fontos eleme volt a temetés költségeiről való gondoskodás, a családok évekig gyűjtöttek az idős hozzátartozók temetésére, ám néhány évvel ezelőttig kevesen tettek félre tudatosan az elhalálozásukat követő kiadásokra.

A 4Life Direct adatai szerint eközben az elmúlt három évben megháromszorozódott azoknak is a száma, akik még életükben gondoskodni kívánnak a halálukkal járó költségekről. Az emberek átlagosan nagyjából félmillió forintra becsülik a temetésükkel, illetve az elhalálozásukkal együtt járó kiadásokat – világított rá a felmérés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.