Ungváry Krisztián: Nem csak engem ütöttek

„Itt halt meg százötven ember, egy pofon miatt nem megyek haza” – mondta a történész.

Veczán Zoltán
2016. 10. 23. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy ember váratlanul odalépett, ököllel megütötte a fejemet, majd elfutott – számolt be a történtekről Ungváry Krisztián az MNO-nak. Az ismert történész síppal érkezett számos más tüntetővel a Kossuth térre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök tartott beszédet – ezt zavarták meg a tüntetők síppal és bekiabálásokkal.

Nem ijedt meg

Mint a történész egyébként Facebook-oldalán is írta, alapvetően a kormány botrányos emlékezetpolitikája miatt ment ki tüntetni – itt köszönetet nyilvánított azoknak, akik megvédték, és hozzátette, veréssel soha nem fogja senki elrettenteni.

A téren számos atrocitás történt, a részletekről ide kattintva olvashat, a nap eseményeit pedig ebben a cikkben foglaltuk össze.

Bár az Ungváryt megütő férfi viselkedésének nem volt konkrét előzménye, a történész arról azért beszámolt, hogy rengeteg verekedés volt a Kossuth téren – és amennyit ő látott ezek közül, azoknak kivétel nélkül a kormányellenes demonstrálók voltak az elszenvedői.

Ungváry úgy véli, ha nem biztosították volna nagy erőkkel a rendezvényt, akkor még több atrocitás történt volna.

A feszültség tapintható volt a levegőben, bár magát Ungváryt is védték olyanok, akik nem sípoltak, tehát nem nyilvánítottak láthatóan véleményt, és a kormánypártiak közül is sokaknak nem tetszett az erőszak – jó volt látni, hogy az emberek politikai véleménytől függetlenül sem mind tagozódnak be abba a fekete-fehér látásmódba, amely miatt nagyobbrészt a kormányt terheli a felelősség.

Mindenesetre a történész a támadás után is kitartott, és tovább tüntetett – a felvételeken is látszik, hogy a véleménynyilvánításhoz való jogáról beszélt. A Himnuszt – mint ahogyan azt külön fontosnak tartotta leszögezni – természetesen ő is énekelte. Ami a sípolást illeti, Ungváry úgy vélte, ha a Fidesz akkor nem talált semmi kifogásolhatót a történtekben, amikor Göncz Árpád akkori köztársasági elnököt fütyülte ki a tömeg, akkor ezt a mostani füttykoncertet is el kell fogadnia. Hozzátette: nagyon sajnálja, ha azokat, akik Orbán Viktort szerették volna meghallgatni, megzavarta, de egyszerűen nincsen más lehetőség.

„Azt hiszem, igen, mert ez így nincs rendben” – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy tervez-e feljelentést tenni a támadó ellen, bár látleletet még nem volt ideje vetetni, de felvétele van az agresszorról. Az eset pedig nyilvánvalóan nem fogja elrettenteni a véleménynyilvánítástól:

„Nem fogok én elmenni innen azért, mert valaki megüt. Ezen a téren százötven ember meghalt, nagyapám hat évet volt börtönben, apám és anyám is volt letartóztatva, ami velem történt, az ehhez képest semmi” – kommentálta.

Ugyanakkor árnyalta is a képet. Mint aláhúzta, ő most egyszerű magyar állampolgárként egy ügyben nyilvánított véleményt, de ettől még nem lesz ott minden kormányellenes tüntetésen, pártrendezvényeken meg különösen nem, mert nem kíván politikai kontextusban megjelenni.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.