Hallgatók ezrei fizetik vissza az ösztöndíjat

Az ösztöndíjasok ötöde nem tudja időben megszerezni képesítését. Százezreket buknak.

Hutter Marianna
2016. 11. 11. 20:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 2650 felsőoktatási hallgatónak kell visszafizetnie az államtól kapott ösztöndíja felét, mert nem szerezték meg az előírt határidőre, idén augusztus végéig az oklevelüket – tudta meg a Magyar Nemzet az Oktatási Hivataltól (OH). Az állami ösztöndíj igénybevételének feltételeit még 2013 nyarán módosították. Ennek értelmében a hallgatók nyilatkozatban vállalják: ha egyáltalán nem szereznek oklevelet vagy azt a képzési idő másfélszeresénél hosszabb idő alatt teszik, visszafizetik az állami ösztöndíjat. Így például négy féléves képzésnél legfeljebb hat félév alatt kell megszerezni az oklevelet. Azoknak a diákoknak, akik 2013 szeptemberében kezdték meg tanulmányaikat, idén augusztus végén járt le az oklevélszerzési határidejük. Míg tavaly több mint kétezer hallgatót érintett a határidő, idén ez már meghaladta a 13 300 főt. Ez azt jelenti, hogy az érintettek ötöde bukott bele az oklevélszerzési kísérletbe, míg közel 10 700-an sikerrel vették az akadályt. Az ösztöndíj felének visszafizetésére kötelezettek 60 százaléka mesterképzésben, 25 százaléka felsőoktatási szakképzésben, míg a többi hallgató alapképzésben tanult.

Az, hogy átlagosan mennyi pénzt kellett visszafizetni a hallgatóknak, képzésenként és személyenként eltér, attól függően, hogy az adott hallgató összesen mennyi állami ösztöndíjat vett igénybe. Ez a legtöbb esetben 300-600 ezer forint közötti összeget jelent.

Mód van ugyanakkor arra, hogy visszafizetés alóli mentességet kérvényezzenek a diákok. Erre tartós betegség, megváltozott munkaképesség, baleset, szülés, két vagy több gyermek nevelése vagy egyéb váratlan ok miatti halasztás esetén van lehetőség. Az OH azon kérdésünkre, hogy az érintett hallgatók közül hányan kértek mentesítési kérelmet, illetve részletfizetési lehetőséget, nem tudott válaszolni. Ennek oka az volt, hogy érdeklődésünkkor a visszatérítési kötelezettséget megállapító határozatok kiküldése még folyamatban volt. Az OH ugyanakkor felhívta a figyelmet: az érintettek a határozat kézhezvételét követően kérhetik, hogy a befizetési kötelezettséget munkavállalással válthassák ki. Ebben az esetben vállalniuk kell, hogy Magyarországon dolgoznak annyi ideig, ameddig állami ösztöndíjat kaptak. A hazai munkaviszonyt visszamenőlegesen is be lehet számíttatni, amint megszűnt a diák hallgatói jogviszonya. Ebben az esetben egy tanulmányi félévet 150 munkanappal lehet kiváltani. Amennyiben az érintett tanuló ismételten hallgatói jogviszonyt létesít, kérelmezheti munkavégzési kötelezettségének felfüggesztését is.

A magyarországi munkavégzésre azoknak az állami ösztöndíjas diákoknak is ígéretet kell tennie, akik nem csúsznak ki az oklevél megszerzésének határidejéből. Ők azt vállalják, hogy 20 éven belül annyi ideig dolgoznak itthon, amennyire diplomájuk megszerzéséhez volt szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.