Kulcsember távozik az Indextől

Spéder Zoltán bizalmasa, Balogh Gabriella lemondott az igazgatósági tagságáról.

Horváth Csaba László
2016. 11. 03. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb jelek utalnak arra, hogy jelentős változások előtt áll a kormányzatnál kegyvesztetté vált Spéder Zoltán üzletember médiabirodalma. Miután a pénzügyi szférából kiszorított milliárdos nemrég eladta a Portfólió.hu-t és a Pénzcentrum.hu-t működtető cégét, lapunk megtudta, hogy Spéder egyik legfontosabb bizalmi embere lemondott az Index.hu Zrt. igazgatósági tagságáról. Balogh Gabriella több mint hét év után távozik az Index.hu portált kiadó vállalat vezetői posztjáról.

A marketingszakemberként ismert vezető – csakúgy mint Spéder Zoltán – korábban dolgozott az OTP Bank vezetőségében, valamint annak az FHB Banknak is igazgatósági tagja volt, amelynek éléről nemrég távozott Spéder, aki egyúttal tulajdonrészén is túladott 7,5 milliárd forintért. Balogh Gabriella elnökségi tagja a Csányi Sándor OTP-vezér által irányított Magyar Labdarúgó Szövetségnek. Információink szerint amellett, hogy fontos bizalmasa Spéder Zoltánnak, Csányi Sándorral is jó viszonyt ápol.

A Portfólió.hu-t és a Pénzcentrum.hu-t működtető Net Média Zrt. egyébként éppen a Balogh Gabriella és Bán Zoltán tulajdonában álló NT2016 Kft. tulajdonába került. A nyilvános cégadatok szerint a Net Média Zrt. árbevétele tavaly 1,069 milliárd forint volt, több mint 100 millióval haladta meg az előző évit. A cég adózott nyeresége 200 millió forintot tett ki, szemben a 2014-es 176 millió forinttal.

Spéder Zoltán a Net Média eladásával egy időben egy új vagyonkezelő céget is indított Cemp-x online Zrt. néven. A céget tízmilliós alaptőkével jegyezték be, Spéder az egyedüli tulajdonos, az igazgatóságba pedig Ziegler Gábor, Pusztay András és Prigyeni Lénárd Ferenc került be. A Hvg.hu arról írt, hogy ennek a társaságnak a létrehozása összefüggésben lehet az Index hírportál sorsával, hiszen a Ziegler és Pusztay az Index.hu Zrt. igazgatósági tagjai, Prigyeni pedig fejlesztőmérnök, aki az Index.hu és a CEMP fejlesztési stratégiájának kidolgozásában vett részt.

Noha egyelőre pontosan nem tudni, mit tervez Spéder Zoltán a médiavállalkozásaival, annyi bizonyos, hogy a legfontosabb gazdasági pozícióitól megszabadult az üzletember. Az FHB Bank mellett kiszállt a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt.-ből is. Ráadásul részvényeit jelentősen a piaci áron alul adta el, a vevő pedig a kormányzathoz közel álló Horváth László volt, a LAC Holding tulajdonosa.

Spéder Zoltán korábban olyan helyzetben volt, hogy ő vezényelhette le a takarékszövetkezeti rendszer átalakítását, ám mára kegyvesztetté vált. A kormánypárti sajtó pedig lejárató kampányt folytatott ellene, majd házkutatást is tartottak az üzletembernél, mivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átfogó vizsgálatot indított a CEMP-csoporttal szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.