Lassan, de rövidülnek a várólisták

Nagyok a különbségek a régiók között. 432 nap a térdprotézisig, egy év a gerincműtétig.

Kuslits Szonja
2016. 11. 12. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javult a helyzetük azoknak a betegeknek, akiknél várólistás beavatkozásokat kell elvégezni, ugyanis míg júliusban 32 704-en vártak műtéti ellátásra, addig a legfrissebb, októberi adatok szerint már csak 28 862-en, vagyis négy hónap alatt négyezerrel csökkent a listán szereplő betegek száma. A műtétek mellett a várakozási idő is rövidebb, bár egyes esetekben a helyzet most sem kedvező – derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) legfrissebb adataiból.

A legtöbben a szürkehályog-műtétre várakoznak. Jelenleg 10 937 embernek lenne szüksége erre a beavatkozásra, és az átlagos várakozási idő 98 nap, de nagy az eltérés az ország egyes térségei között. A legtöbben, 2271-en a Nyugat-Dunántúlon várnak szürkehályog-műtétre, ők átlagosan 99 nap után kerülnek sorra, Dél-Közép-Magyarországon azonban csak 33 napot kell várni ugyanerre. Most 440-nel kevesebben várnak szürkehályog-műtétre, mint július­ban, de hosszabb távon is folyamatos javulás tapasztalható. A 2013-as adatokhoz képest idén októberre felére csökkent a várólista hossza, a tervezett, átlagos várakozási idő pedig a negyedére mérséklődött.

A leghosszabb ideig a térdprotézisműtétekre kell várni. Átlagosan 432 nap után kerülhet sor erre a beavatkozásra, és több mint 6200 ember szerepel a listán. A régiók közül legnagyobb türelemre a Nyugat-Dunántúlon van szükség, ott ugyanis 470 nap is eltelhet, míg új térdprotézist kap valaki. A Dél-Alföldön ennél jóval hamarabb, akár 156 nap után is elvégezhetik a műtétet. A legkevesebb várakozó (251 beteg) Dél-Közép-Magyarországon van, őket átlagosan 184 nap után műthetik meg. Bár még mindig akad, aki egy évnél is többet vár az operációra, mégis tény, hogy ennél a műtétnél is jelentősen javultak a hosszú távú mutatók. Három évvel korábban még 30 százalékkal több beteg szerepelt a listákon, és a tervezett várakozási idő is közel a felére csökkent, most 351 nappal rövidebb.

A friss adatokból kiderül az is, hogy gerincstabilizáló műtétre jelenleg 670 embernek lenne szüksége, és ez esetben is kifejezetten nagyok a régiós különbségek. A Dél-Alföldön például csupán hét nap a várakozási idő, ott jelenleg 11 páciens szerepel a listán, míg a Dél-Dunántúlon várakozó 251 betegnek akár 556 nap is eltelhet a műtétig. Az országos átlag 356 nap, ami egy teljes évvel kevesebb, mint 2013-ban. A szintén súlyosabb beavatkozásnak számító csípőprotézis-műtét esetében az érintett 5743 páciensnek átlagosan 350 napot kell várakozással töltenie. A legrövidebb idő, 128 nap után itt is a Dél-Alföldön kerülhet sorra egy beteg, míg a legtöbbet, 285 napot Észak-Magyarországon kell várni. A térdprotézishez hasonlóan erre a beavatkozásra is 30 százalékkal kevesebb páciens vár most, mint 2013-ban, és esetükben 162 nappal rövidült a várólista három év alatt.

Az OEP adatai alapján hosszú a várólista azon hasfali és lágyéksérvműtétek esetében is, ahol implantátum beültetése is szükséges. Erre ugyanis átlagosan 316 napot kell várnia a 727 érintettnek. Ebből a szempontból is az észak-alföldi régióban a legjobb a helyzet, itt 11 nap után kórházba kerülhetnek a várakozó betegek, míg a legrosszabb mutatói Nyugat-Közép-Magyarországnak vannak, az ottani listán ugyanis 242-en szerepelnek, és riasztón sok, 722 nap is eltelhet a műtétig.

Azért, hogy ne kelljen olyan hosszú ideig várakozni, érdemes tájékozódni a régiós különbségekről, és megfontolni, hogy egy másik intézményben végezzék el a beavatkozást, az OEP ugyanis már ezt is támogatja. Ha a beteg úgy látja, hogy egy másik, akár a lakhelyétől távol eső kórházban hamarabb sorra kerülne, és jelzi, hogy inkább ott végeztetné el a beavatkozást, akkor nemcsak előbb műthetik meg, de utazási támogatás is jár neki. Sőt ha indokolt, akár a kísérő utazási költségeit is megtérítik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.