Lemorzsolódnak a határvadásznak készülők

Minden harmadik érvényesen pályázó kezdi meg a képzést.

Markotay Csaba
2016. 11. 16. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlagosan három érvényes pályázó kell jelenleg ahhoz, hogy közülük egyet felvegyenek arra a határvadászképzésre, amelynek végén, fél év felkészítés után, az érintettek szolgálatba állhatnak a déli határon. Ez olvasható ki az adatokból, amelyet az ORFK küldött lapunk érdeklődésére. A kormány augusztusban döntötte el, hogy háromezerrel bővíti a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályait. Az országos toborzás szeptember 1-jén kezdődött, és folyamatosan lehet rá jelentkezni.

A Magyar Nemzet érdeklődésére az ORFK-nál azt közölték, két és fél hónap alatt 7318 érdeklődő volt, azaz ennyi embert tájékoztattak a pályázat részleteiről. Végül csak 2238-an jelentkeztek közülük.

Az érvényesen pályázók a felvételi eljárásban fizikai, pszichikai és egészségügyi vizsgálatokon vesznek részt, amit pályaalkalmassági beszélgetés követ, majd a Nemzeti Védelmi Szolgálat tart életvitel-ellenőrzést. Mivel a rendőrség közlése szerint az „érvénytelen pályázatot benyújtók és az alkalmatlanság miatt vagy egyéb okból visszalépett pályázók száma 634 fő”, ez azt jelenti, hogy érvényes pályázata jelenleg összesen 1604 személynek van.

Volt már némi lemorzsolódás a november elején megkezdődött képzéseknél is. Ennek első üteme november 2-án indult, 574 résztvevővel. A képzést két hét alatt különböző okokból 16-an hagyták abba, így jelenleg 558-an „tanulnak”. A rendőrség kitért rá, hogy mivel folyamatos az érvényes pályázatok feldolgozása és a felvételi eljárás, várhatóan még az idén elindítják a képzés második ütemét „több mint 300 fővel”.

Az adatokból az látszik, hogy jelenleg minden harmadik érvényesen pályázó kezdi meg a képzést, ez az arány az újabb ütem elindításával minden másodikra javulhat az év végére. A célként megjelölt háromezres létszámnak azonban a nagy része egyelőre nincs meg, hiszen képzésben ennek a számnak a 18,6 százaléka vesz részt jelenleg, ami az év végére 30 százalék közelébe kerülhet.

A képzésben már részt vevők átlag­életkora 28 év; a legfiatalabb jelentkező 18, a legidősebb pedig 53 éves volt. Az őr-járőrtárs képesítést megszerzők, akik hivatásos állományú rendőrök lesznek, májustól láthatnak el őrzési, járőrözési feladatokat a szerb határon. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a napokban arról beszélt: a határvadászok képzésére azért van szükség, mert a kormány szerint tartós és elhúzódó migrációs fenyegetettség várható a határon. Emellett szeretnék csökkenteni az ország más térségeiből tartósan átvezényeltek számát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.