Letöltendő börtönt kaptak a verekedő gárdisták

A bíróság egy vádlottat felmentett még az eljárás során, a többi öt vádlottat bűnösnek találta.

MNO
2016. 11. 07. 19:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három, a felvonulásról hazafelé sétáló férfi a Nyugati tér közelében egy 20-30 fős fekete ruhás, katonai alakzatba rendeződött ellentüntető csoporttal találta szembe magát, akik először útjukat állták, majd mindhármukat megverték – olvasható a közleményben. Ennek az vetett véget, hogy a helyszínre rendőrök érkeztek, azonban egyetlen elkövetőt sem igazoltattak vagy tettek bármiféle intézkedést, ezért a sértettek a verekedők után eredtek, és a Nyugati téren próbálták a skandáló tömeg közül kiszűrni és azonosítani az elkövetőket.

Az ügyészség végül hat főt vádolt meg csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettének elkövetése, illetve könnyű testi sértés miatt. A bíróság egy vádlottat felmentett még az eljárás során, kedden pedig a többi öt vádlottat bűnösnek találta.

A nyomozás során kiderült, hogy valamennyi elkövető a jogerősen betiltott Magyar Gárda utódszervezetének, az Új Magyar Gárda Mozgalomnak a tagja, ketten közülük vezető beosztásban tevékenykedtek a gárdában. Valamennyien a Bajtársiasság napja elnevezésű neonáci megemlékezésen vettek részt, majd onnan szervezetten vonultak a Budapest Pride felvonulásra, hogy kifejezzék nemtetszésüket – írják.

A bíróság indokolása szerint az elkövetők egymásra tett terhelő vallomása, egy velük „elvhű” társuk vallomása és a rendőrség titkos információgyűjtése keretében történt telefonlehallgatás szolgált döntő bizonyítékul. Két elkövető – akiknek korábban más büntetőügyük is volt – három, illetve két év letöltendő szabadságvesztést kaptak közösség tagja elleni erőszak és könnyű testi sértés miatt. A további három elkövető két év szabadságvesztést kapott négy, illetve öt évre felfüggesztve.

„Örülünk, hogy a bíróság bűnösnek találta az elkövetőket, de ez sem feledteti velünk azt, hogy a rendőrök a helyszínen futni hagyták az elkövetőket. Ha nem romákról és melegekről van szó, biztos nem így járnak el” – értékelte az egyik sértett a bíróság döntését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.