Részben engedett a kormány a Jobbiknak

Kétharmados törvény szabályozhatja a kvótaellenes alaptörvény-módosítással kapcsolatos részleteket.

Katona Mariann
2016. 11. 03. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részben engedett a kormány a Jobbiknak a kvótaellenes alaptörvény-módosítással kapcsolatban: úgy írnák át a tervezetet, hogy a részleteket szabályozó törvény sarkalatos, vagyis kétharmados legyen – ez derült ki az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának délelőtti ülésén. Ez az a testület, ahol még utoljára van lehetőség módosítani az egyébként Orbán Viktor miniszterelnök által benyújtott indítványt.

Az azonban továbbra sem derült ki, hogy a jövő keddre tervezett alkotmánymódosításig mi lesz a letelepedési kötvényekkel, mindenesetre a nyilvánosság előtt a Fidesz és a Jobbik között erről zajló vita a bizottság előtt is lejátszódott. A jobbikos Staudt Gábor ugyanis arról beszélt, hogy „örömmel megszavazzák” az alaptörvény módosítását, ha addig eltörlik a letelepedési kötvényeket és erre megfelelő garanciákat is ad a kormány. A szintén jobbikos Szilágyi György ennek alátámasztásaként megismételte azt is, hogy sem szegény, sem gazdag migránst nem szeretnének az országban, sem ingyen, sem pénzért. Az ellenzéki képviselők továbbra is azt állítják, hogy ők nem támasztanak feltételeket, csak nem akarnak hagyni egy biztonsági kiskaput a rendszeren. – Az a kérdés, hogy önöknek fontosabb-e a piszkos korrupciós pénz, amit Rogán Antal és baráti köre elrakhat, mint a hazájuk védelme – mondta Szilágyi György.

A már ismert jobbikos kommunikációt követték a már ismert fideszes mondatok. Gulyás Gergely, a bizottság kormánypárti elnöke – és egyben a Fidesz alelnöke – azzal érvelt, hogy az általuk tervezett módosítás a népszavazás kérdésének eleget tesz. Más kérdéseket pedig szerinte nem érdemes ezzel összehozni. – A Jobbik mondhatja, hogy árukapcsolással él, de annak semmi köze a népszavazási kérdéshez – mondta a kormánypárti politikus. A szintén fideszes Balla György is azt ismételte meg, hogy nem lehet összekötni az alaptörvény módosítását a letelepedési kötvényekkel, bár utóbbit – mint fogalmazott – „valószínűleg” úgyis kivezetik.

Az MSZP képviselői – csakúgy mint a parlamenti vitában – a bizottsági ülésen sem vettek részt.

Érdekesség, hogy az alaptörvény módosításának megtárgyalása hosszú percekig el sem indult amiatt, mert a kormányt képviselő Völner Pál államtitkár nem volt bent a teremben. A bizottságot vezető Gulyás Gergely többször is feltette a kérdést, hogy látta-e valaki őt, majd mégis megtalálták és elkezdődhetett a vita.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.