Furcsa koalíció a budai Várban

Komolyabb erőfeszítés nélkül juthatott önkormányzati bérlakáshoz Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere.

Horváth Csaba László
2016. 12. 08. 5:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel szerint komolyabb erőfeszítés nélkül juthatott önkormányzati bérlakáshoz a maga által vezetett I. kerületben Nagy Gábor Tamás polgármester, ugyanis egy többségében párttársaiból álló grémium döntött a pályázatáról – értesült lapunk.

A fideszes kerületvezető Budapest egyik legelőkelőbb részén, a Várnegyedben jutott hozzá egy 71 négyzetméteres bérlakáshoz még 2013-ban. Az önkormányzat úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a polgármester „piaci pályázat” útján jutott a lakáshoz, amiért havonta 81 ezer forintot kell fizetnie. Ez az összeg azonban messze elmarad a Várnegyedben kínált ingatlanok valós piaci bérleti díjától. A szomszédos utcákban ugyanis 200 ezer, de akár 370 ezer forintos áron is kínálnak hasonló méretű kiadó lakásokat.

A Magyar Nemzet közérdekűadatigényléssel fordult a Budavári Önkormányzathoz, arról érdeklődve, hogy név szerint kik döntöttek a polgármester pályázatáról. Kérdésünkkel ellentétben neveket nem közölt a hivatal, annyit azonban elárultak, hogy „a képviselő-testület állandó bizottságainak elnökeiből álló négytagú testület döntött”. A szóban forgó bizottságok elnökei közül hárman a Fidesz–KDNP képviselői voltak 2013-ban, egyikük pedig szocialista politikus.

A fideszes Timár Gyula már a korábbi ciklusban és most is a pénzügyi, tulajdonosi és jogi bizottság elnöke volt. Szerinte teljesen elfogulatlan döntést született Nagy Gábor Tamás pályázatáról. Mint mondta, semmi probléma nincs azzal, hogy a Fidesz–KDNP többségű testület döntött a polgármester lakáspályázatáról.

– Én nem döntöttem róla! Nem tudok ilyesmiről! – ezt már a szintén fideszes Orczy Antal mondta lapunknak, aki a városfejlesztési és környezetvédelmi bizottságot vezette már 2013-ban is. A politikus a jelek szerint jobbnak látta letagadni, hogy köze van a kerületvezető lakásügyletéhez.

Horváth Orsolya korábbi fideszes képviselő korábban a népjóléti bizottság elnöke volt. A politikus mindössze annyit mondott a Magyar Nemzetnek, hogy amennyire emlékszik, elfogulatlan döntés született. Majd közölte, hogy orvosnál van, s hamar bontotta a vonalat.

A négytagú testület egyetlen MSZP-s tagja Iványi Tibor, aki a kulturális, oktatási és sportbizottságot vezette. Érdekes, hogy ő sem talált kivetnivalót a pályázatban. Véleményét ugyanis arra alapozta, hogy a polgármesteri ingatlanhoz sem uszoda, sem portaszolgálat nem tartozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.